Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Sałatka śledziowa z jajkiem

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

6 filetów śledziowych (mogą być matiasy)
4 konserwowe ogórki
2 jajka ugotowane na twardo
2 jabłka winne
2 cebulki
majonez (około pół niewielkiego słoika)
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
kilka grzybków marynowanych

Sałatka śledziowa z jajkiem - sposób wykonania:

Śledzie, jeśli są słone najlepiej namoczyć w wodzie lub zalewie octowej (na litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, zalewę zagotowujemy, studzimy, zalewamy śledzie, trzymamy je godzinę).
Po wymoczeniu dobrze osączamy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę, ogórki i jabłka drobno posiekać. Pora pokroić w cienkie pół krążki.
Warzywa wymieszać ze śledziami. Zrobić sos z majonezu, musztardy i przypraw. Sosem zalewamy sałatkę, wierzch posypujemy jajkiem (pokrojonym w ćwiartki) oraz grzybkami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 14-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz