Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Schab pieczony z pieczarkami

Składniki:

1 kg schabu (może być inne mięsko np. karkówka)
pół kg pieczarek
4 cebule
6-7 ogórków konserwowych
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki keczupu
pół szklanki zalewy z ogórków
olej do smażenia
mąka do obtoczenia mięsa

Schab pieczony z pieczarkami - sposób wykonania:

Fajny sposób na nudny bądź zbyt suchy schab :)

Mięso myjemy osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Posypujemy sola i pieprzem, majerankiem, obtaczamy w mące, podsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, cebule w piórka, krótko dusimy ją z pieczarkami, ogórki kroimy w drobną kostkę.

Sos:
Zalewę z ogórków dokładnie mieszamy z przecierem i keczupem. Na mięso wykładamy pieczarki z cebula i ogórki, zalewamy to wszystko sosem, pieczemy pod przykryciem ok 1h w temperaturze około 180 stopni.

Polecamy również Rolada schabowa
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 22-04-10| komentarz [1]



1 komentarzy


dopieczeni
2011-05-29 15:13

efekt końcowy smaczny. zgodnie z założeniem mięso soczyste. moje modyfikacje: nie miałem przecieru więc dodałem pomidora pokrojonego w kostkę. jedna myśl po spożyciu-można dać mniej ogorkow bo mocno zaznacza się ich smak w potrawie.równocześnie w piecu piekłem ziemniaki w skórkach ktore wcześnie już wstawiłem.pychota.
polecam.

Dodaj komentarz