Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Schab ze śliwką

Czas 60 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
20 dag suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki starego imbiru
sól i pieprz

Schab ze śliwką - sposób wykonania:

Śliwki sparzyć i wrzucić na 30 minut do gorącego wina. Powidła połączyć ze startym imbirem. Schab rozkroić z boku wzdłuż na płat o grubości 2-3cm i rozbić tłuczkiem, delikatnie doprawić solą i pieprzem oraz posmarować od wewnątrz powidłami. Śliwki wyjąć z wina, kilka sztuk dołożyć, resztę poukładać w trzech rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso. Następnie przełożyć je razem z tłuszczem do brytfanny, wlać wino, w którym moczyły się śliwki oraz 3-4 łyżki wody. Piec ok. 1-1,5 godziny w temp. 180st. polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodać do mięsa odłożone śliwki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz