Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Schab ze śliwką

Czas 60 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Schab ze śliwką - składniki:

1,5 kg schabu bez kości
20 dag suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki starego imbiru
sól i pieprz

Schab ze śliwką - sposób wykonania:

Schab ze śliwkąŚliwki sparzyć i wrzucić na 30 minut do gorącego wina. Powidła połączyć ze startym imbirem. Schab rozkroić z boku wzdłuż na płat o grubości 2-3cm i rozbić tłuczkiem, delikatnie doprawić solą i pieprzem oraz posmarować od wewnątrz powidłami. Śliwki wyjąć z wina, kilka sztuk dołożyć, resztę poukładać w trzech rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso. Następnie przełożyć je razem z tłuszczem do brytfanny, wlać wino, w którym moczyły się śliwki oraz 3-4 łyżki wody. Piec ok. 1-1,5 godziny w temp. 180st. polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodać do mięsa odłożone śliwki.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 19-05-08 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz