Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Schab ze śliwką

Czas 60 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Schab ze śliwką - składniki:

1,5 kg schabu bez kości
20 dag suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki starego imbiru
sól i pieprz

Schab ze śliwką - sposób wykonania:

Schab ze śliwkąŚliwki sparzyć i wrzucić na 30 minut do gorącego wina. Powidła połączyć ze startym imbirem. Schab rozkroić z boku wzdłuż na płat o grubości 2-3cm i rozbić tłuczkiem, delikatnie doprawić solą i pieprzem oraz posmarować od wewnątrz powidłami. Śliwki wyjąć z wina, kilka sztuk dołożyć, resztę poukładać w trzech rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso. Następnie przełożyć je razem z tłuszczem do brytfanny, wlać wino, w którym moczyły się śliwki oraz 3-4 łyżki wody. Piec ok. 1-1,5 godziny w temp. 180st. polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodać do mięsa odłożone śliwki.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 19-05-08 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz