Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Dla dzieci

Sernik domek

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik domek - składniki:

0,5 kg twarogu
3/4 szklanki cukru pudru
kostka margaryny
kakao (około 2 płaskich łyżek)
rodzynki
4 paczki herbatników tzw. szkolnych (ale nie tych bardzo kruchych)
aromat migdałowy
polewa czekoladowa
ozdoby

Sernik domek - sposób wykonania:

Sernik domekSernik domek może być wspólnym dziełem z dzieckiem, zwłaszcza dużo radości można mieć przy jego ozdabianiu a przy okazji jest bardzo smaczny.
Twaróg mielimy 2 razy, margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy (aby nie były wyczuwalne grudki). Rodzynki namaczamy we wrzątku i dokładnie odciskamy.
Masę twarogową dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy rodzynki i aromat migdałowy (parę kropli), do drugiego kakao (naturalne, nie słodzone!). Na blaszce układamy herbatniki (ja kupiłam kruche i troszkę się łamały ale te zwykłe wiem, że sie sprawdzają), 3 obok siebie, tak by się stykały krótszym bokiem, układamy w ten sposób 5-6 rzędów. Na herbatnikach rozsmarowujemy jasną masę, przykrywamy ją herbatnikami, na herbatniki kładziemy ciemną masę. Kolejnym krokiem jest złożenie sernika, delikatnie chwytamy herbatniki od dołu i złączamy je u góry tak aby powstał trójkąt. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy wedle uznania.
Przed skosztowaniem serniki musi poleżeć w lodówce 2-3 godziny (herbatniki muszą zmięknąć).

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 29-07-10 | komentarz [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-04 13:40 Tytul
pamietam ten smakolyk z dziecinstwa pod nazwa "chatka baby jagi"chodzi za mnajej smak do dzisiaj ale nigdzie nie mogłam znalezc przepisu.nareszcie jest to zabieram sie do pracy.


komentarze Dodaj komentarz