Strona główna >> Desery >> Ciasta

Sernik domowy tradycyjny

Czas 60 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego /proszę nie używać "twarogu z wiaderka"/
szklanka cukru
kostka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
średnia cytryna
6 jaj
aromat waniliowy ewentualnie rumowy
namoczone rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Do posypania wiórki kokosowe oraz 1/2 szklanki cukru pudru.

Sernik domowy tradycyjny - sposób wykonania:

Domowy przepis na sernik tradycyjny. Masło rozcieramy z aromatem, cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę manną. Wszystko ucieramy. Dodajemy stopniowo twaróg nie przerywając ucierania.

Następnie dodajemy namoczone rodzynki i skórkę pomarańczy. Zcieramy skórkę sparzonej cytryny i dodajemy do ciasta wraz z wyciśniętym sokiem. Trochę soku z cytryny nalezy pozostawić do naszego lukru.
Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli, po czym delikatnie wmieszać do ciasta.

Sernik pieczemy w temperaturze 175 stopni C. na wyłożonej pergaminem blasze o standardowych wymiarach. Po około 65 minutach pieczenia nasz sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.

Przygotowujemy lukier z przegotowanej wody, cukru pudru oraz soku z cytryny.
Sernik domowy polewamy powstałym lukrem i posypujemy kokosowymi wiórkami oraz cukrem pudrem - jak ktoś lubi.
Na zdjęciu przepyszny, domowy sernik.


Prześlij przepis

~Gosc | 17-12-12 | Czytano: 11299 razy | komentarzy [1]
Sernik domowy tradycyjny komentarz



Opinie i komentarze na temat Sernik domowy tradycyjny kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik domowy tradycyjny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2013-03-30 14:15

Bardzo smaczny sernik :) , i nie opadł , dzięki za przepis

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje