Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik na kruchym spodzie - składniki:

spód:
30 dag mąki
25 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
szczypta soli

masa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielony)
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 dag cukru
pół lita śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (około 1 sporej garści)

Sernik na kruchym spodzie - sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier i zagniatamy ciasto wraz ze szczyptą soli (gdyby były problemy z zagnieceniem ciasta - choć nie powinny - możemy dodać łyżkę śmietany).
Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i przenosimy do blachy (tortownicy) wysmarowanej masłem, spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmielonego twarogu dodajemy utarte żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz budyń.
Białka ubijamy na sztywna pianę (możemy dodać szczyptę soli a białka wcześniej schłodzić - piana będzie sztywniejsza).
Śmietanę 30% również ubijamy aż będzie sztywna. Obie piany dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie je z nią mieszamy ( za pomocą łyżki) aby nie opadły.
Na koniec do masy serowej dodajemy zalane wrzątkiem i osączone rodzynki, obtoczone w mące. Masę króciutko mieszamy z rodzynkami i przenosimy na podpieczony spód Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Po tym czasie piekarnik uchylić i przed wyjęciem poczekać około 10 minut - sernik nie opadnie.
Sernik jest pyszny, polecam u?miech.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz