Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik na kruchym spodzie - składniki:

spód:
30 dag mąki
25 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
szczypta soli

masa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielony)
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 dag cukru
pół lita śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (około 1 sporej garści)

Sernik na kruchym spodzie - sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier i zagniatamy ciasto wraz ze szczyptą soli (gdyby były problemy z zagnieceniem ciasta - choć nie powinny - możemy dodać łyżkę śmietany).
Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i przenosimy do blachy (tortownicy) wysmarowanej masłem, spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmielonego twarogu dodajemy utarte żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz budyń.
Białka ubijamy na sztywna pianę (możemy dodać szczyptę soli a białka wcześniej schłodzić - piana będzie sztywniejsza).
Śmietanę 30% również ubijamy aż będzie sztywna. Obie piany dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie je z nią mieszamy ( za pomocą łyżki) aby nie opadły.
Na koniec do masy serowej dodajemy zalane wrzątkiem i osączone rodzynki, obtoczone w mące. Masę króciutko mieszamy z rodzynkami i przenosimy na podpieczony spód Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Po tym czasie piekarnik uchylić i przed wyjęciem poczekać około 10 minut - sernik nie opadnie.
Sernik jest pyszny, polecam u?miech.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz