Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik na kruchym spodzie - składniki:

spód:
30 dag mąki
25 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
szczypta soli

masa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielony)
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 dag cukru
pół lita śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (około 1 sporej garści)

Sernik na kruchym spodzie - sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier i zagniatamy ciasto wraz ze szczyptą soli (gdyby były problemy z zagnieceniem ciasta - choć nie powinny - możemy dodać łyżkę śmietany).
Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i przenosimy do blachy (tortownicy) wysmarowanej masłem, spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmielonego twarogu dodajemy utarte żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz budyń.
Białka ubijamy na sztywna pianę (możemy dodać szczyptę soli a białka wcześniej schłodzić - piana będzie sztywniejsza).
Śmietanę 30% również ubijamy aż będzie sztywna. Obie piany dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie je z nią mieszamy ( za pomocą łyżki) aby nie opadły.
Na koniec do masy serowej dodajemy zalane wrzątkiem i osączone rodzynki, obtoczone w mące. Masę króciutko mieszamy z rodzynkami i przenosimy na podpieczony spód Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Po tym czasie piekarnik uchylić i przed wyjęciem poczekać około 10 minut - sernik nie opadnie.
Sernik jest pyszny, polecam u?miech.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz