Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Sernik na kruchym spodzie

Czas 55 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

spód:
30 dag mąki
25 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
szczypta soli

masa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielony)
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 dag cukru
pół lita śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (około 1 sporej garści)

Sernik na kruchym spodzie - sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier i zagniatamy ciasto wraz ze szczyptą soli (gdyby były problemy z zagnieceniem ciasta - choć nie powinny - możemy dodać łyżkę śmietany).
Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i przenosimy do blachy (tortownicy) wysmarowanej masłem, spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmielonego twarogu dodajemy utarte żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz budyń.
Białka ubijamy na sztywna pianę (możemy dodać szczyptę soli a białka wcześniej schłodzić - piana będzie sztywniejsza).
Śmietanę 30% również ubijamy aż będzie sztywna. Obie piany dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie je z nią mieszamy ( za pomocą łyżki) aby nie opadły.
Na koniec do masy serowej dodajemy zalane wrzątkiem i osączone rodzynki, obtoczone w mące. Masę króciutko mieszamy z rodzynkami i przenosimy na podpieczony spód Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Po tym czasie piekarnik uchylić i przed wyjęciem poczekać około 10 minut - sernik nie opadnie.
Sernik jest pyszny, polecam :-).


Prześlij przepis

asieńka | 19-04-11 | Czytano: 19897 razy | komentarzy [0]
Sernik na kruchym spodzie komentarz



Opinie i komentarze na temat Sernik na kruchym spodzie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik na kruchym spodzie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje