Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Sernik na kruchym spodzie

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik na kruchym spodzie - składniki:

spód:
30 dag mąki
25 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
szczypta soli

masa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielony)
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 dag cukru
pół lita śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (około 1 sporej garści)

Sernik na kruchym spodzie - sposób wykonania:

Sernik na kruchym spodzieMąkę siekamy z masłem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier i zagniatamy ciasto wraz ze szczyptą soli (gdyby były problemy z zagnieceniem ciasta - choć nie powinny - możemy dodać łyżkę śmietany).
Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i przenosimy do blachy (tortownicy) wysmarowanej masłem, spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmielonego twarogu dodajemy utarte żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz budyń.
Białka ubijamy na sztywna pianę (możemy dodać szczyptę soli a białka wcześniej schłodzić - piana będzie sztywniejsza).
Śmietanę 30% również ubijamy aż będzie sztywna. Obie piany dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie je z nią mieszamy ( za pomocą łyżki) aby nie opadły.
Na koniec do masy serowej dodajemy zalane wrzątkiem i osączone rodzynki, obtoczone w mące. Masę króciutko mieszamy z rodzynkami i przenosimy na podpieczony spód Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Po tym czasie piekarnik uchylić i przed wyjęciem poczekać około 10 minut - sernik nie opadnie.
Sernik jest pyszny, polecam u?miech.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 19-04-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz