Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Sernik puszysty z łezką

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 kostki masła
proszek do pieczenia

Masa:
1 kg twarogu
2 całe jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe

Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik puszysty z łezką - sposób wykonania:

Ciasto: 3 żółtka utrzeć z niepełną szklanką cukru, dodać 1/2 kostki stopionego masła, wsypać szklankę mąki z odrobiną proszku do pieczenia, dodać ubitą pianę, wylać na blachę, wstawić do piekarnika (180 stopni) i wyjąć jak się zarumieni.

Masa: 2 całe jajka oraz 4 żółtka i szklankę cukru zmiksować, dodać twaróg, mleko, olej i budynie śmietankowe, zmiksować na gładką masę, wyłożyć ją na ciasto i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pianę ubić z 4 białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, polać na upieczony sernik i piec dodatkowe 15 minut.

Po wystygnięciu na wierzchu piany powstaną charakterystyczne "łezki".

Smacznego :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 02-04-10| Czytano: 74535 razy |komentarz [12]
Sernik puszysty  z  łezką komentarz



12 komentarzy

Autor
Tytul
2011-04-22 18:39

zrobilam dokladnie wedlug przepisu i jakas lipa jak narazie ,sernik jest rzadki wogole sie nie scina ,moze jak wystygnie to cos sie zmieni.......chyba zmarnowalam skladniki

Autor
Sernik z łezką
2011-04-22 18:45

A może miałaś takie kiepskie "składniki", bo mi sernik z tego przepisu wyszedł. Dziś piekłam i polecam.

Autor
sernik
2011-04-22 18:48

dziwne bo mi zawsze wychodzi. Faktycznie przed pieczeniem masę wręcz się wylewa jest płynna ale po upieczeniu zawsze jest idealnie ścięta.
Proszę poczekać do jutra, powinien zastygnąć (może trzeba nawet włożyć go na noc do lodówki)

Autor
sernik
2011-04-22 18:51

może to wina twarogu, nie polecam wiaderkowych! oprócz twarogu z biedronki (pakowany po 500 g)w wiaderkach właśnie. Każdy inny jak dla mnie jest beznadziejny.

Autor
Tytul
2011-04-23 12:35

zapewne wina twarogu tez raz mi nie wyszedł jak kupilam twaróg z wiaderka,pozatym jest pyszny i polecam SMACZNEGO

Autor
stokrotka
2012-10-24 15:12

nie potraficie upiec tego sernika a jest pyszny ja go zrobilam i wyszedl

Autor
Tytul
2013-12-21 21:05

Ten sernik często robię i zawsze mi się udaje jest pyszny.Jednak warto dodać ,,Sernix" w proszku jest idealny....a do piany zamiast mąki ziemniaczanej warto dać kokos jest super..robię go od lat...pozdrawiam wszystkich :)

Autor
ZADOWOLONA
2015-12-07 11:39

A ja też robię go po raz 3 i wychodzi jest pyszny, wszystkim wkoło smakuję. Są wręcz zachwyceni!

Autor
Aldona
2016-10-01 17:27

Ile to ciasto najpierw ma się piec ( bo pisze że piec aż się zarumieni ) Wolę jak ktoś poda mi czas w minutach.

Autor
mewa80
2016-10-02 9:50

Trudno napisać ile piec pierwszą część ciasta. Może to być około 35 minut przy standardowej wielkości blaszki do pieczenia może to być 20 min przy zastosowaniu mniejszej. Dlatego trzeba sprawdzać czy się rumieni albo za pomocą metody tzw. suchego patyczka.

Autor
Aldona
2016-10-09 20:50

Do Mewy 80

Bardzo dziękuję za podpowiedz. Właśnie robię dzisiaj ciasto i zastosuję się do Twojej rady. Pozdrawiam.

Autor
jaga72
2016-11-05 21:32

sernik z wiaderka jest ok pod warunkiem że jest samy twarogiem a nie z dodatkiem dziwnych wypełniaczy

Linia tła strony

Dodaj komentarz