Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Sernik puszysty z łezką

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik puszysty z łezką - składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 kostki masła
proszek do pieczenia

Masa:
1 kg twarogu
2 całe jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe

Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik puszysty z łezką - sposób wykonania:

Sernik puszysty  z  łezkąCiasto: 3 żółtka utrzeć z niepełną szklanką cukru, dodać 1/2 kostki stopionego masła, wsypać szklankę mąki z odrobiną proszku do pieczenia, dodać ubitą pianę, wylać na blachę, wstawić do piekarnika (180 stopni) i wyjąć jak się zarumieni.

Masa: 2 całe jajka oraz 4 żółtka i szklankę cukru zmiksować, dodać twaróg, mleko, olej i budynie śmietankowe, zmiksować na gładką masę, wyłożyć ją na ciasto i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pianę ubić z 4 białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, polać na upieczony sernik i piec dodatkowe 15 minut.

Po wystygnięciu na wierzchu piany powstaną charakterystyczne "łezki".

Smacznego u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 02-04-10 | komentarz [7]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:39 Tytul
zrobilam dokladnie wedlug przepisu i jakas lipa jak narazie ,sernik jest rzadki wogole sie nie scina ,moze jak wystygnie to cos sie zmieni.......chyba zmarnowalam skladniki



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:45 Sernik z łezką
A może miałaś takie kiepskie "składniki", bo mi sernik z tego przepisu wyszedł. Dziś piekłam i polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:48 sernik
dziwne bo mi zawsze wychodzi. Faktycznie przed pieczeniem masę wręcz się wylewa jest płynna ale po upieczeniu zawsze jest idealnie ścięta.
Proszę poczekać do jutra, powinien zastygnąć (może trzeba nawet włożyć go na noc do lodówki)



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:51 sernik
może to wina twarogu, nie polecam wiaderkowych! oprócz twarogu z biedronki (pakowany po 500 g)w wiaderkach właśnie. Każdy inny jak dla mnie jest beznadziejny.



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-23 12:35 Tytul
zapewne wina twarogu tez raz mi nie wyszedł jak kupilam twaróg z wiaderka,pozatym jest pyszny i polecam SMACZNEGO



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-24 15:12 stokrotka
nie potraficie upiec tego sernika a jest pyszny ja go zrobilam i wyszedl



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-21 21:05 Tytul
Ten sernik często robię i zawsze mi się udaje jest pyszny.Jednak warto dodać ,,Sernix" w proszku jest idealny....a do piany zamiast mąki ziemniaczanej warto dać kokos jest super..robię go od lat...pozdrawiam wszystkich u?miech


komentarze Dodaj komentarz