Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Sernik puszysty z łezką

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik puszysty z łezką - składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 kostki masła
proszek do pieczenia

Masa:
1 kg twarogu
2 całe jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe

Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik puszysty z łezką - sposób wykonania:

Sernik puszysty  z  łezkąCiasto: 3 żółtka utrzeć z niepełną szklanką cukru, dodać 1/2 kostki stopionego masła, wsypać szklankę mąki z odrobiną proszku do pieczenia, dodać ubitą pianę, wylać na blachę, wstawić do piekarnika (180 stopni) i wyjąć jak się zarumieni.

Masa: 2 całe jajka oraz 4 żółtka i szklankę cukru zmiksować, dodać twaróg, mleko, olej i budynie śmietankowe, zmiksować na gładką masę, wyłożyć ją na ciasto i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pianę ubić z 4 białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, polać na upieczony sernik i piec dodatkowe 15 minut.

Po wystygnięciu na wierzchu piany powstaną charakterystyczne "łezki".

Smacznego u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 02-04-10 | komentarz [7]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:39 Tytul
zrobilam dokladnie wedlug przepisu i jakas lipa jak narazie ,sernik jest rzadki wogole sie nie scina ,moze jak wystygnie to cos sie zmieni.......chyba zmarnowalam skladniki



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:45 Sernik z łezką
A może miałaś takie kiepskie "składniki", bo mi sernik z tego przepisu wyszedł. Dziś piekłam i polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:48 sernik
dziwne bo mi zawsze wychodzi. Faktycznie przed pieczeniem masę wręcz się wylewa jest płynna ale po upieczeniu zawsze jest idealnie ścięta.
Proszę poczekać do jutra, powinien zastygnąć (może trzeba nawet włożyć go na noc do lodówki)



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 18:51 sernik
może to wina twarogu, nie polecam wiaderkowych! oprócz twarogu z biedronki (pakowany po 500 g)w wiaderkach właśnie. Każdy inny jak dla mnie jest beznadziejny.



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-23 12:35 Tytul
zapewne wina twarogu tez raz mi nie wyszedł jak kupilam twaróg z wiaderka,pozatym jest pyszny i polecam SMACZNEGO



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-24 15:12 stokrotka
nie potraficie upiec tego sernika a jest pyszny ja go zrobilam i wyszedl



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-21 21:05 Tytul
Ten sernik często robię i zawsze mi się udaje jest pyszny.Jednak warto dodać ,,Sernix" w proszku jest idealny....a do piany zamiast mąki ziemniaczanej warto dać kokos jest super..robię go od lat...pozdrawiam wszystkich u?miech


komentarze Dodaj komentarz