Strona główna >> Desery >> Ciasta

Sernik wiedeński na spodzie

Czas 85 minut Porcji 10 Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

Spód:
1 i pół szklanki mąki pszennej
4 i pół łyżki cukru
15 dag masła
1 cukier waniliowy

Masa serowa:
90 dag twarogu (dobry jakościowo, nie może być zbyt kwaśny i chudy)
10 żółtek
10 dag płynnego miodu
10 łyżek cukru pudru
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
450 ml mleka
12 białek
pół szklanki cukru

Sernik wiedeński na spodzie - sposób wykonania:

Bardzo puszysty sernik wiedeński na kruchym spodzie.
Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. ciasto chłodzimy pół godziny w lodówce po czym wylepiamy nim blaszkę, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15 minut w 190 stopniach.
Twaróg mielimy 3 krotnie, ucieramy z żółtkami, dodajemy masło oraz obydwie mąki i wlewamy mleko, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, na koniec dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy około godziny w 180 stopniach C ( w tym czasie nie otwieramy piekarnika), po czym uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na około 30 minut (nie lubi gwałtownej zmiany temperatury).
Gotowe ciasto po przestudzeniu polewamy polewa lub posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 09-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz