Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Sernik z węgierkami

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

150 gram pszennej mąki
50 gram cukru pudru
80 gram zimnego masła
2 łyżki śmietany 18 %


Masa z owocami
200 gr. cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
4 jaja
szczypta soli
0,75 kg twarogu półtłustego
0,5 kg śliwek węgierek


Polewa i dekoracja
150 ml śmietanki 30 %
gorzka czekolada
100 gram białej czekolady

Sernik z węgierkami - sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy z zimnym masłem. Gdy zrobi się kruszonka dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i zawijamy ją w folię, schładzamy pół godziny w lodówce. Następnie wyjmujemy i wałkujemy, za pomocą wałka przenosimy do tortownicy uprzednio wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach C.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy budyń mieszamy, dodajemy dwukrotnie zmielony twaróg i mieszamy. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, pianę dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
Na spodzie układamy śliwki skórką do dołu, na nie wylewamy masę twarogową.Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z ubitą śmietaną 30%, masą smarujemy przestudzony sernik. Posypujemy starkowaną gorzką czekoladą.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 12-10-12| Czytano: 4897 razy |komentarz [0]
Sernik z węgierkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz