Strona główna >> Desery >> Ciasta

Seromak sernik z makiem

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
kostka margaryny
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka

Masa:
1 i 1/4 kg sera
5 dag kaszy manny
250 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kg jabłek
200 g margaryny
8 jaj
250 g cukru
1 cukier waniliowy

Seromak sernik z makiem - sposób wykonania:

Pyszne połączenie, dwa w jednym, przepis z repertuaru siostry Anastazji. Masa makowa jest niezwykle wilgotna a ciasto rozpływa się w ustach.

Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z pianek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.

Mak sparzamy i mielimy. Ser również mielimy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, potem ser, proszek do pieczenia i kaszę manną. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części do jednej dajemy zmielony mak i jabłka (odciśnięte z nadmiaru soku).
Na przygotowany spód wykładamy masę z makiem a na nią czysto serową. Pieczemy około godziny w 170-180 stopniach najlepiej sprawdzać).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 14-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz