Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Seromak sernik z makiem

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Seromak sernik z makiem - składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
kostka margaryny
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka

Masa:
1 i 1/4 kg sera
5 dag kaszy manny
250 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kg jabłek
200 g margaryny
8 jaj
250 g cukru
1 cukier waniliowy

Seromak sernik z makiem - sposób wykonania:

Seromak sernik z makiemPyszne połączenie, dwa w jednym, przepis z repertuaru siostry Anastazji. Masa makowa jest niezwykle wilgotna a ciasto rozpływa się w ustach.

Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z pianek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.

Mak sparzamy i mielimy. Ser również mielimy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, potem ser, proszek do pieczenia i kaszę manną. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części do jednej dajemy zmielony mak i jabłka (odciśnięte z nadmiaru soku).
Na przygotowany spód wykładamy masę z makiem a na nią czysto serową. Pieczemy około godziny w 170-180 stopniach najlepiej sprawdzać).

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 14-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz