Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Seromak sernik z makiem

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Seromak sernik z makiem - składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
kostka margaryny
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka

Masa:
1 i 1/4 kg sera
5 dag kaszy manny
250 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kg jabłek
200 g margaryny
8 jaj
250 g cukru
1 cukier waniliowy

Seromak sernik z makiem - sposób wykonania:

Seromak sernik z makiemPyszne połączenie, dwa w jednym, przepis z repertuaru siostry Anastazji. Masa makowa jest niezwykle wilgotna a ciasto rozpływa się w ustach.

Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z pianek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.

Mak sparzamy i mielimy. Ser również mielimy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, potem ser, proszek do pieczenia i kaszę manną. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części do jednej dajemy zmielony mak i jabłka (odciśnięte z nadmiaru soku).
Na przygotowany spód wykładamy masę z makiem a na nią czysto serową. Pieczemy około godziny w 170-180 stopniach najlepiej sprawdzać).

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 14-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz