Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie po grecku - składniki:

pół kg matiasów
pół kg cebuli
pół kg marchewki
słoiczek przecieru pomidorowego (80g)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (3 sztuki)
olej
odrobina cukru

ewentualnie rodzynki

Śledzie po grecku - sposób wykonania:

Śledzie namaczamy na kilka godzin w zalewie octowej (Zalewa: Na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, dajemy łyżeczkę soli i cukru, zagotowujemy).
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebule kroimy w piórka. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę i szklimy ją (ale nie może się zarumienić), następnie dodajemy marchewkę.
Warzywa dusimy do momentu gdy zmiękną, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy (ilość wg uznania,ja daję prawie cały słoik), warzywa doprawiamy, dla złamania smaku dodajemy też szczyptę (można więcej) cukru.
Śledzie osączamy z zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami.
Najlepsze są na drugi dzień gdy dobrze przejdą warzywami.

Pani Ewa Wachowicz robiła te śledzie z rodzynkami (daje się je wraz z przecierem pomidorowym). Też są pyszne.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz