Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie po grecku - składniki:

pół kg matiasów
pół kg cebuli
pół kg marchewki
słoiczek przecieru pomidorowego (80g)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (3 sztuki)
olej
odrobina cukru

ewentualnie rodzynki

Śledzie po grecku - sposób wykonania:

Śledzie namaczamy na kilka godzin w zalewie octowej (Zalewa: Na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, dajemy łyżeczkę soli i cukru, zagotowujemy).
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebule kroimy w piórka. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę i szklimy ją (ale nie może się zarumienić), następnie dodajemy marchewkę.
Warzywa dusimy do momentu gdy zmiękną, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy (ilość wg uznania,ja daję prawie cały słoik), warzywa doprawiamy, dla złamania smaku dodajemy też szczyptę (można więcej) cukru.
Śledzie osączamy z zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami.
Najlepsze są na drugi dzień gdy dobrze przejdą warzywami.

Pani Ewa Wachowicz robiła te śledzie z rodzynkami (daje się je wraz z przecierem pomidorowym). Też są pyszne.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz