Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie po grecku - składniki:

pół kg matiasów
pół kg cebuli
pół kg marchewki
słoiczek przecieru pomidorowego (80g)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (3 sztuki)
olej
odrobina cukru

ewentualnie rodzynki

Śledzie po grecku - sposób wykonania:

Śledzie namaczamy na kilka godzin w zalewie octowej (Zalewa: Na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, dajemy łyżeczkę soli i cukru, zagotowujemy).
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebule kroimy w piórka. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę i szklimy ją (ale nie może się zarumienić), następnie dodajemy marchewkę.
Warzywa dusimy do momentu gdy zmiękną, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy (ilość wg uznania,ja daję prawie cały słoik), warzywa doprawiamy, dla złamania smaku dodajemy też szczyptę (można więcej) cukru.
Śledzie osączamy z zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami.
Najlepsze są na drugi dzień gdy dobrze przejdą warzywami.

Pani Ewa Wachowicz robiła te śledzie z rodzynkami (daje się je wraz z przecierem pomidorowym). Też są pyszne.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz