Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie po grecku

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg matiasów
pół kg cebuli
pół kg marchewki
słoiczek przecieru pomidorowego (80g)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (3 sztuki)
olej
odrobina cukru

ewentualnie rodzynki

Śledzie po grecku - sposób wykonania:

Śledzie namaczamy na kilka godzin w zalewie octowej (Zalewa: Na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, dajemy łyżeczkę soli i cukru, zagotowujemy).
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebule kroimy w piórka. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę i szklimy ją (ale nie może się zarumienić), następnie dodajemy marchewkę.
Warzywa dusimy do momentu gdy zmiękną, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy (ilość wg uznania,ja daję prawie cały słoik), warzywa doprawiamy, dla złamania smaku dodajemy też szczyptę (można więcej) cukru.
Śledzie osączamy z zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami.
Najlepsze są na drugi dzień gdy dobrze przejdą warzywami.

Pani Ewa Wachowicz robiła te śledzie z rodzynkami (daje się je wraz z przecierem pomidorowym). Też są pyszne.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 12-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz