Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie po kaszubsku

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

30 dag śledzi solonych
2 cebule
mały koncentrat pomidorowy w puszce
szczypta cukru
3-4 łyżki keczupu pikantnego
garść rodzynek
1/4 szklanki oleju

zalewa:
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
liść laurowy, ziele angielskie

Śledzie po kaszubsku - sposób wykonania:

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, osączamy. Składniki zalewy zagotować, przestudzić a przestudzoną zalać śledzie pokrojone w 3 cm kawałki. Moczyć godzinę.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, gdy tak się stanie dodać koncentrat, keczup oraz rodzynki, chwilę smażyć - całość doprawić do smaku, dla jego przełamania dobrze dać szczyptę cukru.
Śledzie osączamy dokładnie. Układamy w naczyniu tak aby warstwę śledzi pokryła warstwa cebuli.
Śledzie wstawiamy na 24 godziny (minimum) do lodówki.



  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 16-12-10| Czytano: 76290 razy |komentarz [2]
Śledzie po kaszubsku komentarz



2 komentarzy

Autor
Gabriela - kresowianka32
2015-12-18 9:24

Witaj, Och, jak bym zjadła choć jedno Twoje danko na Wigilię! Nasze świąteczne "specjały" są niesmaczne, źle przyrządzane i marzę, by choć raz móc zjeść coś, co przyrządzała Mama przed wieloma laty z potraw, jakie i Ty oferujesz w przepisach. Śliżyki piekło się do kuti . I śledzie po grecku. Pycha. Lepiej nie marzyć, bo i tak się one nie spełnią.
Serdecznie pozdrawiam. Gabi

Autor
Ania
2015-12-18 23:23

Gabi masz sprawdzone przepisy, nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować pyszne potrawy. Śledzie bardzo łatwo się przygotowuje.

Linia tła strony

Dodaj komentarz