Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie po sułtańsku - składniki:

0,5 kg matiasów
2 spore cebule
szklanka keczupu pikantnego
sól, pieprz
spora garść rodzynek

zalewa do wymoczenia śledzi:
1 litr wody
1/4 szklanki octu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru

Śledzie po sułtańsku - sposób wykonania:

Pyszny pomysł na śledzie, rodzynki w delikatny sposób przełamują ich tradycyjny smak, sprawiając, że każdy się nimi zajada, jak czymś mało znanym i zupełnie nowym u?miech

Matiasy należy najpierw wymoczyć, pozbawi ich to nieco soli a przy okazji śledzie zyskają lepszy kolor i kruchość.
Ze składników gotujemy zalewę, studzimy ją, po czym zalewamy śledzie na około 1-2 h.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju tak by zmiękła ale się nie zarumieniła (ma być szklista).
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy, dodajemy do cebuli, gdy ta jest miękka wlewamy keczup i ewentualnie przyprawiamy (chociaż keczup sam w sobie jest pikantny i słony więc być może nie trzeba nic dodawać ). Chwilkę dusimy całość. Śledzie osączamy, kroimy na 2 cm kawałki.
Gdy cebula wystygnie, przekładamy nią śledzie (w słoiku), odstawiamy na minimum dobę. Są przepyszne!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz