Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie po sułtańsku

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

0,5 kg matiasów
2 spore cebule
szklanka keczupu pikantnego
sól, pieprz
spora garść rodzynek

zalewa do wymoczenia śledzi:
1 litr wody
1/4 szklanki octu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru

Śledzie po sułtańsku - sposób wykonania:

Pyszny pomysł na śledzie, rodzynki w delikatny sposób przełamują ich tradycyjny smak, sprawiając, że każdy się nimi zajada, jak czymś mało znanym i zupełnie nowym :-)

Matiasy należy najpierw wymoczyć, pozbawi ich to nieco soli a przy okazji śledzie zyskają lepszy kolor i kruchość.
Ze składników gotujemy zalewę, studzimy ją, po czym zalewamy śledzie na około 1-2 h.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju tak by zmiękła ale się nie zarumieniła (ma być szklista).
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy, dodajemy do cebuli, gdy ta jest miękka wlewamy keczup i ewentualnie przyprawiamy (chociaż keczup sam w sobie jest pikantny i słony więc być może nie trzeba nic dodawać ). Chwilkę dusimy całość. Śledzie osączamy, kroimy na 2 cm kawałki.
Gdy cebula wystygnie, przekładamy nią śledzie (w słoiku), odstawiamy na minimum dobę. Są przepyszne!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 13-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz