Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie po sułtańsku - składniki:

0,5 kg matiasów
2 spore cebule
szklanka keczupu pikantnego
sól, pieprz
spora garść rodzynek

zalewa do wymoczenia śledzi:
1 litr wody
1/4 szklanki octu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru

Śledzie po sułtańsku - sposób wykonania:

Pyszny pomysł na śledzie, rodzynki w delikatny sposób przełamują ich tradycyjny smak, sprawiając, że każdy się nimi zajada, jak czymś mało znanym i zupełnie nowym u?miech

Matiasy należy najpierw wymoczyć, pozbawi ich to nieco soli a przy okazji śledzie zyskają lepszy kolor i kruchość.
Ze składników gotujemy zalewę, studzimy ją, po czym zalewamy śledzie na około 1-2 h.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju tak by zmiękła ale się nie zarumieniła (ma być szklista).
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy, dodajemy do cebuli, gdy ta jest miękka wlewamy keczup i ewentualnie przyprawiamy (chociaż keczup sam w sobie jest pikantny i słony więc być może nie trzeba nic dodawać ). Chwilkę dusimy całość. Śledzie osączamy, kroimy na 2 cm kawałki.
Gdy cebula wystygnie, przekładamy nią śledzie (w słoiku), odstawiamy na minimum dobę. Są przepyszne!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz