Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Śledzie pod pierzynką

Czas 25 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3-4 solone matiasy
3 jajka ugotowane na twardo
4 ziemniaki ugotowane
1 cebula
3 ugotowane buraki
sól, pieprz
majonez

Śledzie pod pierzynką - sposób wykonania:

Bardzo smaczna sałatka warstwowa ze śledziem, zawsze gości na moim wigilijnym stole.
Śledzie moczymy, gdy są bardzo słone nawet godzinę, zmieniając wodę co 20 minut. Następnie kroimy je w kostkę
i układamy na dnie miski. Na śledzie sypie drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Na cebulę kładziemy drobno pokrojone (w kostkę)
ziemniaki i na to warstwę majonezu którą oprószamy sola i pieprzem.
Na to kładziemy warstwę buraków- pokrojonych w kostkę lub starowanych na tarce z grubymi oczkami.
Buraki smarujemy warstwą majonezu (ponownie oprószoną solą i pieprzem). Na sam wierzch sypiemy posiekane jajka.
Sałatka ładnie wygląda w przeźroczystej salaterce.
Jest naprawdę przepyszna.





Prześlij przepis

asieńka | 12-12-10 | Czytano: 175830 razy | komentarzy [4]
Śledzie pod pierzynką komentarz



Opinie i komentarze na temat Śledzie pod pierzynką kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

4 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Śledzie pod pierzynką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2012-05-11 14:47

buraki przyćmiewają smak innych składników sałatki, według mnie zupełnie nie pasują.

Autor
Tytul
2013-12-05 5:56

zamiast buraków daję gotowaną marchewkę, też potartą, sałatka jest znacznie lepsza

Autor
jolanta
2015-12-18 21:00

Jak kto co lubi

Autor
Daria
2016-12-05 9:43

Sałatka b. dobra, robię ją od dawna, ale zamiast cebuli daję warstwę pokrojonego w cienkie krążki pora a zamiast buraków marchew, buraki brzydko wyglądają, "farbują" całą sałatkę co sprawia że wygląda mało apetycznie.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje