Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie pod pierzynką

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3-4 solone matiasy
3 jajka ugotowane na twardo
4 ziemniaki ugotowane
1 cebula
3 ugotowane buraki
sól, pieprz
majonez

Śledzie pod pierzynką - sposób wykonania:

Bardzo smaczna sałatka warstwowa ze śledziem, zawsze gości na moim wigilijnym stole.
Śledzie moczymy, gdy są bardzo słone nawet godzinę, zmieniając wodę co 20 minut. Następnie kroimy je w kostkę
i układamy na dnie miski. Na śledzie sypie drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Na cebulę kładziemy drobno pokrojone (w kostkę)
ziemniaki i na to warstwę majonezu którą oprószamy sola i pieprzem.
Na to kładziemy warstwę buraków- pokrojonych w kostkę lub starowanych na tarce z grubymi oczkami.
Buraki smarujemy warstwą majonezu (ponownie oprószoną solą i pieprzem). Na sam wierzch sypiemy posiekane jajka.
Sałatka ładnie wygląda w przeźroczystej salaterce.
Jest naprawdę przepyszna.



  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 12-12-10| komentarz [2]



2 komentarzy


Tytul
2012-05-11 14:47

buraki przyćmiewają smak innych składników sałatki, według mnie zupełnie nie pasują.


Tytul
2013-12-05 5:56

zamiast buraków daję gotowaną marchewkę, też potartą, sałatka jest znacznie lepsza

Dodaj komentarz