Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie w occie

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg matiasów
3 cebule
zalewa:
1,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu (można dać ciut mniej)
3 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
ziele angielskie - 3 sztuki
liść laurowy, 2 sztuki

Śledzie w occie - sposób wykonania:

Śledzie najpierw moczymy w wodzie aby utraciły nieco soli (przez 30-40 minut). Wodę gotujemy z octem oraz zielem i liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Śledzie układamy w słoiku na przemian z pokrojoną w piórka cebulą. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Odstawiamy na minimum 24h do lodówki. Jednak najlepsze są po 2 -3 dniach.
Smacznego :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz