Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie w oleju - składniki:

1 g śledzi solonych (matiasy)
2-3 duże cebule
olej (tyle aby przykrył śledzie)
1 cytryna
świeżo zmielony pieprz, może być cytrynowy

zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
kilka ziarenek pieprzu
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
liść laurowy ziele angielskie (po 3 sztuki)

Śledzie w oleju - sposób wykonania:

Pyszny przepis na śledzie w oleju z cebulą, rybka jest krucha i ma pyszny wyraźny smak (nie jest mdła i za słona).
Ważne przy wyborze śledzi aby nie były żółte bo są stare!! Śledzie muszą być jasne wręcz białe. Bywa, że śledzie ze skórą w sprzedaży wyglądają lepiej, warto się o nie czasami pokusić - są tańsze, skóra się dobrze ściąga i jest jej wagowo niewiele.
Reasumując: przy wyborze kierujmy się zawsze kolorem ryby!
Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy bardzo dokładnie, zalewa ma być zimna, lekko ciepła spowoduje, że śledzie będą się rozpadały.
Śledzie moczymy godzinę w zimnej (surowej) wodzie (jeśli śledzie są bardzo słone - najlepiej spróbować, po 30 minutach wodę najlepiej zmienić) i 40 w przestudzonej zalewie - nabiorą nie tylko odrobiny ostrości ale i pięknego, jednolitego koloru.
Po wyjęciu z zalewy śledzia dobrze osączamy,układamy na półmisku lub w salaterce. Śledzie posypujemy pieprzem (odrobinę), obkładamy plasterkami cytryny (jeśli pieprz jest cytrynowy możemy nie dawać cytryny). Na to kładziemy cebulką pokrojoną w cienkie piórka lub kostkę (jak wolimy).
Wszystko zalewamy olejem tak by przykrył on całkowicie nasze warstwy.W ten sposób przyrządzone śledzie muszą się przegryźć - najlepsze zatem są na drugi dzień.


| | kulinarne przepisy [7]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 2:00 sledzie w oleju
sledzie w oleju nie są śledziami w occie. Nie masz pojecia o kuchni

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-04-03 7:23 śledzie w oleju
za to Ty masz wyborne u?miech! zrób, spróbuj, oceń i dopiero się wypowiadaj, taka moja rada na przyszłość.
Każde śledzie w oleju po wymoczeniu najpierw w wodzie a później w zalewie octowej zyskują na smaku dzięki pozbyciu się nadmiaru soli a dzieki zalewie octowej nie są tak mdłe i zdecydowanie lepiej smakują.
Obawiam się, że to Ty się nie znasz na kuchni.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 11:52 Tytul
Zrobiłem zgodnie z przepisem i naprawdę rewelacja ,polecam.oczywiście nie bez znaczenia jest jakość śledzi.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 11:31 popłuczyny
najpierw płuczemy z zalewy sklepowej, a potem umieszczamy w kolejnej zalewie... To jest bez sensu.
Radze kupić świeże śledzie, wsadzić do zalewy octowej, a potem do oleju



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 15:48 śledzie
oj, to raczej ma sens. Po to płuczemy, żeby nie były za słone i tylko i wyłącznie po to a świeże śledzie raz, że trzeba filetować, dwa- są praktycznie gotowe ale : co kto lubi u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 16:47 Tytul
robie te sledzie kolejny raz, jedyne co robie imnaczej to skrapiam cytryna a nie daje plastry sa rewelacja, niech sie wypowiada ten co je szkosztujeu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-17 22:19 Tytul
Robię wg tego przepisu któryś raz z koleji rewelacja a ci co się czepiają to chyba nie jedli w życiu dobrze zrobionych śledzi w oleju


kulinarne przepisy Dodaj komentarz