Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie w oleju - składniki:

1 g śledzi solonych (matiasy)
2-3 duże cebule
olej (tyle aby przykrył śledzie)
1 cytryna
świeżo zmielony pieprz, może być cytrynowy

zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
kilka ziarenek pieprzu
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
liść laurowy ziele angielskie (po 3 sztuki)

Śledzie w oleju - sposób wykonania:

Pyszny przepis na śledzie w oleju z cebulą, rybka jest krucha i ma pyszny wyraźny smak (nie jest mdła i za słona).
Ważne przy wyborze śledzi aby nie były żółte bo są stare!! Śledzie muszą być jasne wręcz białe. Bywa, że śledzie ze skórą w sprzedaży wyglądają lepiej, warto się o nie czasami pokusić - są tańsze, skóra się dobrze ściąga i jest jej wagowo niewiele.
Reasumując: przy wyborze kierujmy się zawsze kolorem ryby!
Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy bardzo dokładnie, zalewa ma być zimna, lekko ciepła spowoduje, że śledzie będą się rozpadały.
Śledzie moczymy godzinę w zimnej (surowej) wodzie (jeśli śledzie są bardzo słone - najlepiej spróbować, po 30 minutach wodę najlepiej zmienić) i 40 w przestudzonej zalewie - nabiorą nie tylko odrobiny ostrości ale i pięknego, jednolitego koloru.
Po wyjęciu z zalewy śledzia dobrze osączamy,układamy na półmisku lub w salaterce. Śledzie posypujemy pieprzem (odrobinę), obkładamy plasterkami cytryny (jeśli pieprz jest cytrynowy możemy nie dawać cytryny). Na to kładziemy cebulką pokrojoną w cienkie piórka lub kostkę (jak wolimy).
Wszystko zalewamy olejem tak by przykrył on całkowicie nasze warstwy.W ten sposób przyrządzone śledzie muszą się przegryźć - najlepsze zatem są na drugi dzień.


| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 2:00 sledzie w oleju
sledzie w oleju nie są śledziami w occie. Nie masz pojecia o kuchni

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-04-03 7:23 śledzie w oleju
za to Ty masz wyborne u?miech! zrób, spróbuj, oceń i dopiero się wypowiadaj, taka moja rada na przyszłość.
Każde śledzie w oleju po wymoczeniu najpierw w wodzie a później w zalewie octowej zyskują na smaku dzięki pozbyciu się nadmiaru soli a dzieki zalewie octowej nie są tak mdłe i zdecydowanie lepiej smakują.
Obawiam się, że to Ty się nie znasz na kuchni.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 11:52 Tytul
Zrobiłem zgodnie z przepisem i naprawdę rewelacja ,polecam.oczywiście nie bez znaczenia jest jakość śledzi.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 11:31 popłuczyny
najpierw płuczemy z zalewy sklepowej, a potem umieszczamy w kolejnej zalewie... To jest bez sensu.
Radze kupić świeże śledzie, wsadzić do zalewy octowej, a potem do oleju



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 15:48 śledzie
oj, to raczej ma sens. Po to płuczemy, żeby nie były za słone i tylko i wyłącznie po to a świeże śledzie raz, że trzeba filetować, dwa- są praktycznie gotowe ale : co kto lubi u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 16:47 Tytul
robie te sledzie kolejny raz, jedyne co robie imnaczej to skrapiam cytryna a nie daje plastry sa rewelacja, niech sie wypowiada ten co je szkosztujeu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-17 22:19 Tytul
Robię wg tego przepisu któryś raz z koleji rewelacja a ci co się czepiają to chyba nie jedli w życiu dobrze zrobionych śledzi w oleju



Przepisów
Od
Dodano 2014-09-22 12:38 Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awariiu?miech. Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyrazisty smak dzięki temu dodatkowi octu. I na obiad, i na przystawkę. Dla mnie pycha u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz