Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie w oleju - składniki:

1 g śledzi solonych (matiasy)
2-3 duże cebule
olej (tyle aby przykrył śledzie)
1 cytryna
świeżo zmielony pieprz, może być cytrynowy

zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
kilka ziarenek pieprzu
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
liść laurowy ziele angielskie (po 3 sztuki)

Śledzie w oleju - sposób wykonania:

Pyszny przepis na śledzie w oleju z cebulą, rybka jest krucha i ma pyszny wyraźny smak (nie jest mdła i za słona).
Ważne przy wyborze śledzi aby nie były żółte bo są stare!! Śledzie muszą być jasne wręcz białe. Bywa, że śledzie ze skórą w sprzedaży wyglądają lepiej, warto się o nie czasami pokusić - są tańsze, skóra się dobrze ściąga i jest jej wagowo niewiele.
Reasumując: przy wyborze kierujmy się zawsze kolorem ryby!
Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy bardzo dokładnie, zalewa ma być zimna, lekko ciepła spowoduje, że śledzie będą się rozpadały.
Śledzie moczymy godzinę w zimnej (surowej) wodzie (jeśli śledzie są bardzo słone - najlepiej spróbować, po 30 minutach wodę najlepiej zmienić) i 40 w przestudzonej zalewie - nabiorą nie tylko odrobiny ostrości ale i pięknego, jednolitego koloru.
Po wyjęciu z zalewy śledzia dobrze osączamy,układamy na półmisku lub w salaterce. Śledzie posypujemy pieprzem (odrobinę), obkładamy plasterkami cytryny (jeśli pieprz jest cytrynowy możemy nie dawać cytryny). Na to kładziemy cebulką pokrojoną w cienkie piórka lub kostkę (jak wolimy).
Wszystko zalewamy olejem tak by przykrył on całkowicie nasze warstwy.W ten sposób przyrządzone śledzie muszą się przegryźć - najlepsze zatem są na drugi dzień.


| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 2:00 sledzie w oleju
sledzie w oleju nie są śledziami w occie. Nie masz pojecia o kuchni

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-04-03 7:23 śledzie w oleju
za to Ty masz wyborne u?miech! zrób, spróbuj, oceń i dopiero się wypowiadaj, taka moja rada na przyszłość.
Każde śledzie w oleju po wymoczeniu najpierw w wodzie a później w zalewie octowej zyskują na smaku dzięki pozbyciu się nadmiaru soli a dzieki zalewie octowej nie są tak mdłe i zdecydowanie lepiej smakują.
Obawiam się, że to Ty się nie znasz na kuchni.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 11:52 Tytul
Zrobiłem zgodnie z przepisem i naprawdę rewelacja ,polecam.oczywiście nie bez znaczenia jest jakość śledzi.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 11:31 popłuczyny
najpierw płuczemy z zalewy sklepowej, a potem umieszczamy w kolejnej zalewie... To jest bez sensu.
Radze kupić świeże śledzie, wsadzić do zalewy octowej, a potem do oleju



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 15:48 śledzie
oj, to raczej ma sens. Po to płuczemy, żeby nie były za słone i tylko i wyłącznie po to a świeże śledzie raz, że trzeba filetować, dwa- są praktycznie gotowe ale : co kto lubi u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 16:47 Tytul
robie te sledzie kolejny raz, jedyne co robie imnaczej to skrapiam cytryna a nie daje plastry sa rewelacja, niech sie wypowiada ten co je szkosztujeu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-17 22:19 Tytul
Robię wg tego przepisu któryś raz z koleji rewelacja a ci co się czepiają to chyba nie jedli w życiu dobrze zrobionych śledzi w oleju



Przepisów
Od
Dodano 2014-09-22 12:38 Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awariiu?miech. Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyrazisty smak dzięki temu dodatkowi octu. I na obiad, i na przystawkę. Dla mnie pycha u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz