Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie w oleju

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 g śledzi solonych (matiasy)
2-3 duże cebule
olej (tyle aby przykrył śledzie)
1 cytryna
świeżo zmielony pieprz, może być cytrynowy

zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
kilka ziarenek pieprzu
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
liść laurowy ziele angielskie (po 3 sztuki)

Śledzie w oleju - sposób wykonania:

Pyszny przepis na śledzie w oleju z cebulą, rybka jest krucha i ma pyszny wyraźny smak (nie jest mdła i za słona).
Ważne przy wyborze śledzi aby nie były żółte bo są stare!! Śledzie muszą być jasne wręcz białe. Bywa, że śledzie ze skórą w sprzedaży wyglądają lepiej, warto się o nie czasami pokusić - są tańsze, skóra się dobrze ściąga i jest jej wagowo niewiele.
Reasumując: przy wyborze kierujmy się zawsze kolorem ryby!
Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy bardzo dokładnie, zalewa ma być zimna, lekko ciepła spowoduje, że śledzie będą się rozpadały.
Śledzie moczymy godzinę w zimnej (surowej) wodzie (jeśli śledzie są bardzo słone - najlepiej spróbować, po 30 minutach wodę najlepiej zmienić) i 40 w przestudzonej zalewie - nabiorą nie tylko odrobiny ostrości ale i pięknego, jednolitego koloru.
Po wyjęciu z zalewy śledzia dobrze osączamy,układamy na półmisku lub w salaterce. Śledzie posypujemy pieprzem (odrobinę), obkładamy plasterkami cytryny (jeśli pieprz jest cytrynowy możemy nie dawać cytryny). Na to kładziemy cebulką pokrojoną w cienkie piórka lub kostkę (jak wolimy).
Wszystko zalewamy olejem tak by przykrył on całkowicie nasze warstwy.W ten sposób przyrządzone śledzie muszą się przegryźć - najlepsze zatem są na drugi dzień.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 16-12-10| komentarz [8]



8 komentarzy


sledzie w oleju
2012-04-03 2:00

sledzie w oleju nie są śledziami w occie. Nie masz pojecia o kuchni


śledzie w oleju
2012-04-03 7:23

za to Ty masz wyborne :-)! zrób, spróbuj, oceń i dopiero się wypowiadaj, taka moja rada na przyszłość.
Każde śledzie w oleju po wymoczeniu najpierw w wodzie a później w zalewie octowej zyskują na smaku dzięki pozbyciu się nadmiaru soli a dzieki zalewie octowej nie są tak mdłe i zdecydowanie lepiej smakują.
Obawiam się, że to Ty się nie znasz na kuchni.


Tytul
2012-04-05 11:52

Zrobiłem zgodnie z przepisem i naprawdę rewelacja ,polecam.oczywiście nie bez znaczenia jest jakość śledzi.


popłuczyny
2012-06-11 11:31

najpierw płuczemy z zalewy sklepowej, a potem umieszczamy w kolejnej zalewie... To jest bez sensu.
Radze kupić świeże śledzie, wsadzić do zalewy octowej, a potem do oleju


śledzie
2012-06-11 15:48

oj, to raczej ma sens. Po to płuczemy, żeby nie były za słone i tylko i wyłącznie po to a świeże śledzie raz, że trzeba filetować, dwa- są praktycznie gotowe ale : co kto lubi :)


Tytul
2012-12-14 16:47

robie te sledzie kolejny raz, jedyne co robie imnaczej to skrapiam cytryna a nie daje plastry sa rewelacja, niech sie wypowiada ten co je szkosztuje:)


Tytul
2013-12-17 22:19

Robię wg tego przepisu któryś raz z koleji rewelacja a ci co się czepiają to chyba nie jedli w życiu dobrze zrobionych śledzi w oleju


Tytul
2014-09-22 12:38

U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyrazisty smak dzięki temu dodatkowi octu. I na obiad, i na przystawkę. Dla mnie pycha :)

Dodaj komentarz