Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie w oleju - składniki:

1 g śledzi solonych (matiasy)
2-3 duże cebule
olej (tyle aby przykrył śledzie)
1 cytryna
świeżo zmielony pieprz, może być cytrynowy

zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
kilka ziarenek pieprzu
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
liść laurowy ziele angielskie (po 3 sztuki)

Śledzie w oleju - sposób wykonania:

Pyszny przepis na śledzie w oleju z cebulą, rybka jest krucha i ma pyszny wyraźny smak (nie jest mdła i za słona).
Ważne przy wyborze śledzi aby nie były żółte bo są stare!! Śledzie muszą być jasne wręcz białe. Bywa, że śledzie ze skórą w sprzedaży wyglądają lepiej, warto się o nie czasami pokusić - są tańsze, skóra się dobrze ściąga i jest jej wagowo niewiele.
Reasumując: przy wyborze kierujmy się zawsze kolorem ryby!
Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy bardzo dokładnie, zalewa ma być zimna, lekko ciepła spowoduje, że śledzie będą się rozpadały.
Śledzie moczymy godzinę w zimnej (surowej) wodzie (jeśli śledzie są bardzo słone - najlepiej spróbować, po 30 minutach wodę najlepiej zmienić) i 40 w przestudzonej zalewie - nabiorą nie tylko odrobiny ostrości ale i pięknego, jednolitego koloru.
Po wyjęciu z zalewy śledzia dobrze osączamy,układamy na półmisku lub w salaterce. Śledzie posypujemy pieprzem (odrobinę), obkładamy plasterkami cytryny (jeśli pieprz jest cytrynowy możemy nie dawać cytryny). Na to kładziemy cebulką pokrojoną w cienkie piórka lub kostkę (jak wolimy).
Wszystko zalewamy olejem tak by przykrył on całkowicie nasze warstwy.W ten sposób przyrządzone śledzie muszą się przegryźć - najlepsze zatem są na drugi dzień.


| | kulinarne przepisy [7]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 2:00 sledzie w oleju
sledzie w oleju nie są śledziami w occie. Nie masz pojecia o kuchni

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-04-03 7:23 śledzie w oleju
za to Ty masz wyborne u?miech! zrób, spróbuj, oceń i dopiero się wypowiadaj, taka moja rada na przyszłość.
Każde śledzie w oleju po wymoczeniu najpierw w wodzie a później w zalewie octowej zyskują na smaku dzięki pozbyciu się nadmiaru soli a dzieki zalewie octowej nie są tak mdłe i zdecydowanie lepiej smakują.
Obawiam się, że to Ty się nie znasz na kuchni.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 11:52 Tytul
Zrobiłem zgodnie z przepisem i naprawdę rewelacja ,polecam.oczywiście nie bez znaczenia jest jakość śledzi.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 11:31 popłuczyny
najpierw płuczemy z zalewy sklepowej, a potem umieszczamy w kolejnej zalewie... To jest bez sensu.
Radze kupić świeże śledzie, wsadzić do zalewy octowej, a potem do oleju



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-11 15:48 śledzie
oj, to raczej ma sens. Po to płuczemy, żeby nie były za słone i tylko i wyłącznie po to a świeże śledzie raz, że trzeba filetować, dwa- są praktycznie gotowe ale : co kto lubi u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 16:47 Tytul
robie te sledzie kolejny raz, jedyne co robie imnaczej to skrapiam cytryna a nie daje plastry sa rewelacja, niech sie wypowiada ten co je szkosztujeu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-17 22:19 Tytul
Robię wg tego przepisu któryś raz z koleji rewelacja a ci co się czepiają to chyba nie jedli w życiu dobrze zrobionych śledzi w oleju


kulinarne przepisy Dodaj komentarz