Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Śledzie ze śliwkami w occie

Składniki:

1 kg śledzi
śliwki suszone
2 cebule

Zalewa:
szklanka wody
szklanka oleju
szklanka octu
łyżeczka soli
2 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Śledzie ze śliwkami w occie - sposób wykonania:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie w zależności od ich słoności, w przedziale kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Następnie odsączamy je z zalewy. Na

każdy płat śledzia kładziemy dużą śliwkę suszoną i zwijamy w rulonik. Aby potrawa nam się nie rozleciała, całość przekuwamy wykałaczką.

Następnie rulonik kroimy ostrym nożem wzdłuż i układamy w szklanej misce lub słoju.

Przygotowujemy zalewę:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zeszkloną cebulę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, octem i olejem. Dodajemy przyprawy, cukier i koncentrat. Całość gotujemy ok 5 minut.

Gorącą zalewą zalewamy przygotowane wcześniej śledzie. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki na minimum 2-3 godz., by smaki się przegryzły.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 20-12-17| Czytano: 413 razy |komentarz [0]
Śledzie ze śliwkami w occie komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz