Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Pozostałe

Ślimaki winniczki po Polsku

Czas 175 minut Porcji 8 Trudność trudne Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 100 sztuk ślimaków winniczków
- 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 kostki masła
- 1 główka czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 mały por
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 3 listki laurowe
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, łyżka vegety, suszone zioła prowansalskie

Ślimaki winniczki po Polsku - sposób wykonania:

Zanim przyrządzimy ślimaki winniczki musimy poddać je diecie, by się oczyściły. W tym celu pozostawiamy je na kilka dni w chłodnym miejscu np w koszyku lub wiadrze przykrytym wierzchem z pozostawionym przepływem powietrza /dno pojemnika posypujemy mąką/. Podczas ich głodówki można ślimakom podawać zioła np tymianek czy rozmaryn.

Po kilku dniach ślimaki płuczemy pod bieżącą wodą czyszcząc ich zewnętrzną skorupę. Następnie mocząc je przez około godzinę w roztworze z dodatkiem octu i soli czyścimy ich wnętrze. Ostatnim etapem czyszczenia jest obgotowanie w gorącej wodzie przez około 1 godzinę.

Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy ślimaki. Małym widelcem lub wykałaczką wyjmujemy ślimaki ze skorupek. Pozostawiamy najładniejsze skorupy, które posłużą nam do ozdoby dania. Oddzielamy nożem część jadalną czyli stopkę od wnętrzności i czyścimy ją pod bieżącą wodą z pozostałości śluzu.

Tak przygotowane ślimaki gotujemy przez 15 minut i odcedzamy. Następnie wrzucamy ślimaki do garnka z przygotowanym bulionem warzywno-winnym i gotujemy około 5 godzin. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. Miękkie masło mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.
Ugotowane w bulionie ślimaki wkładamy pojedynczo lub po dwie sztuki do czystych obgotowanych muszelek /przed wsadzeniem ślimaków wlewamy do muszelek łyżeczkę wina/. Przygotowanym masłem czosnkowym zakrywamy wierzch skorupek i zapiekamy otworami do góry, przykryte folią aluminiową w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200 st.

Winniczki podajemy z białym pieczywem. Ta egzotyczna, a zarazem bardzo pracochłonna potrawa, doskonale nadaje się do zaskoczenia znajomych na imprezie.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 13-07-10| Czytano: 35241 razy |komentarz [2]
Ślimaki winniczki po Polsku komentarz



2 komentarzy

Autor
Tytul
2011-05-09 14:23

Czas 175min to stanowczo za mało skoro 5h gotowania w bulionie

Autor
5 godz gotowania?
2013-07-23 15:19

chyba to za długo, wszystkie przepisy mówią o ok 1,5 godz

Linia tła strony

Dodaj komentarz