Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śliwka w czekoladzie - składniki:

Składniki na biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
1 jajko
1/2 cytryny
30-40 dkg suszonych śliwek

Śliwka w czekoladzie - sposób wykonania:

Sposób przyrządzenia biszkoptu:
Ubić białka z cukrem, dodając po jednym żółtku. Wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec w temperaturze 180 st.

Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru. Budyń oraz mąkę pszenną mieszamy w 3/4 szklanki mleka. Wlewamy to do zagotowanego mleka z cukrem. Powstaje nam budyń, który należy ostudzić.

W tym czasie kostkę masła lub margaryny należy zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Do masy dodajemy 1 ubite surowe jajko oraz wcisnąć sok z 1/2 cytryny.
Suszone śliwki należy namoczyć na około 30 minut w gorącej wodzie . Po czym odcedzić je i pokroić w mniejsze kawałki.

Na biszkopt kładziemy krem budyniowy, na to śliwki. Wszystko zalewamy polewą czekoladową - gotową lub zrobioną ( 1/2 kostki masła plus 1/2 startej czekolady).
Smacznego.
  • Currently 3.75/5

3.8/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-08 18:41 Tytul
Ja bym nie dawała surowego żółtka. Ewentualnie dodała bym go do budyniu i zagodowała z mlekiem. Cytryna może spowodować że masa się zważy.

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2010-11-08 19:00 Tytul
To jest przepis mojej mamy, która go wielokrotnie stosowała. Wszystko zrobione zgodnie z tym opisem daje gwarancję, że ciasto wychodzi i nic się nie ścina u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-12 20:17 Tytul
ciasto pychota polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz