Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Śliwka w czekoladzie

Składniki:

Składniki na biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
1 jajko
1/2 cytryny
30-40 dkg suszonych śliwek

Śliwka w czekoladzie - sposób wykonania:

Sposób przyrządzenia biszkoptu:
Ubić białka z cukrem, dodając po jednym żółtku. Wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec w temperaturze 180 st.

Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru. Budyń oraz mąkę pszenną mieszamy w 3/4 szklanki mleka. Wlewamy to do zagotowanego mleka z cukrem. Powstaje nam budyń, który należy ostudzić.

W tym czasie kostkę masła lub margaryny należy zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Do masy dodajemy 1 ubite surowe jajko oraz wcisnąć sok z 1/2 cytryny.
Suszone śliwki należy namoczyć na około 30 minut w gorącej wodzie . Po czym odcedzić je i pokroić w mniejsze kawałki.

Na biszkopt kładziemy krem budyniowy, na to śliwki. Wszystko zalewamy polewą czekoladową - gotową lub zrobioną ( 1/2 kostki masła plus 1/2 startej czekolady).
Smacznego.
  • Currently 3.75/5

3.8/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 22-12-09| komentarz [3]



3 komentarzy


Tytul
2010-11-08 18:41

Ja bym nie dawała surowego żółtka. Ewentualnie dodała bym go do budyniu i zagodowała z mlekiem. Cytryna może spowodować że masa się zważy.


Tytul
2010-11-08 19:00

To jest przepis mojej mamy, która go wielokrotnie stosowała. Wszystko zrobione zgodnie z tym opisem daje gwarancję, że ciasto wychodzi i nic się nie ścina :-)


Tytul
2011-06-12 20:17

ciasto pychota polecam

Dodaj komentarz