Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Śliwka w czekoladzie

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śliwka w czekoladzie - składniki:

Składniki na biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
1 jajko
1/2 cytryny
30-40 dkg suszonych śliwek

Śliwka w czekoladzie - sposób wykonania:

Śliwka w czekoladzieSposób przyrządzenia biszkoptu:
Ubić białka z cukrem, dodając po jednym żółtku. Wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec w temperaturze 180 st.

Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru. Budyń oraz mąkę pszenną mieszamy w 3/4 szklanki mleka. Wlewamy to do zagotowanego mleka z cukrem. Powstaje nam budyń, który należy ostudzić.

W tym czasie kostkę masła lub margaryny należy zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Do masy dodajemy 1 ubite surowe jajko oraz wcisnąć sok z 1/2 cytryny.
Suszone śliwki należy namoczyć na około 30 minut w gorącej wodzie . Po czym odcedzić je i pokroić w mniejsze kawałki.

Na biszkopt kładziemy krem budyniowy, na to śliwki. Wszystko zalewamy polewą czekoladową - gotową lub zrobioną ( 1/2 kostki masła plus 1/2 startej czekolady).
Smacznego.

  • Currently 3.75/5

3.8/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 22-12-09 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-08 18:41 Tytul
Ja bym nie dawała surowego żółtka. Ewentualnie dodała bym go do budyniu i zagodowała z mlekiem. Cytryna może spowodować że masa się zważy.

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2010-11-08 19:00 Tytul
To jest przepis mojej mamy, która go wielokrotnie stosowała. Wszystko zrobione zgodnie z tym opisem daje gwarancję, że ciasto wychodzi i nic się nie ścina u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-12 20:17 Tytul
ciasto pychota polecam


komentarze Dodaj komentarz