Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śliwka w czekoladzie - składniki:

Składniki na biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
1 jajko
1/2 cytryny
30-40 dkg suszonych śliwek

Śliwka w czekoladzie - sposób wykonania:

Sposób przyrządzenia biszkoptu:
Ubić białka z cukrem, dodając po jednym żółtku. Wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec w temperaturze 180 st.

Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru. Budyń oraz mąkę pszenną mieszamy w 3/4 szklanki mleka. Wlewamy to do zagotowanego mleka z cukrem. Powstaje nam budyń, który należy ostudzić.

W tym czasie kostkę masła lub margaryny należy zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Do masy dodajemy 1 ubite surowe jajko oraz wcisnąć sok z 1/2 cytryny.
Suszone śliwki należy namoczyć na około 30 minut w gorącej wodzie . Po czym odcedzić je i pokroić w mniejsze kawałki.

Na biszkopt kładziemy krem budyniowy, na to śliwki. Wszystko zalewamy polewą czekoladową - gotową lub zrobioną ( 1/2 kostki masła plus 1/2 startej czekolady).
Smacznego.
  • Currently 3.75/5

3.8/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-08 18:41 Tytul
Ja bym nie dawała surowego żółtka. Ewentualnie dodała bym go do budyniu i zagodowała z mlekiem. Cytryna może spowodować że masa się zważy.

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2010-11-08 19:00 Tytul
To jest przepis mojej mamy, która go wielokrotnie stosowała. Wszystko zrobione zgodnie z tym opisem daje gwarancję, że ciasto wychodzi i nic się nie ścina u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-12 20:17 Tytul
ciasto pychota polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz