Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Śliwka w czekoladzie

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śliwka w czekoladzie - składniki:

Składniki na biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
1 jajko
1/2 cytryny
30-40 dkg suszonych śliwek

Śliwka w czekoladzie - sposób wykonania:

Śliwka w czekoladzieSposób przyrządzenia biszkoptu:
Ubić białka z cukrem, dodając po jednym żółtku. Wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec w temperaturze 180 st.

Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru. Budyń oraz mąkę pszenną mieszamy w 3/4 szklanki mleka. Wlewamy to do zagotowanego mleka z cukrem. Powstaje nam budyń, który należy ostudzić.

W tym czasie kostkę masła lub margaryny należy zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Do masy dodajemy 1 ubite surowe jajko oraz wcisnąć sok z 1/2 cytryny.
Suszone śliwki należy namoczyć na około 30 minut w gorącej wodzie . Po czym odcedzić je i pokroić w mniejsze kawałki.

Na biszkopt kładziemy krem budyniowy, na to śliwki. Wszystko zalewamy polewą czekoladową - gotową lub zrobioną ( 1/2 kostki masła plus 1/2 startej czekolady).
Smacznego.

  • Currently 3.75/5

3.8/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 22-12-09 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-08 18:41 Tytul
Ja bym nie dawała surowego żółtka. Ewentualnie dodała bym go do budyniu i zagodowała z mlekiem. Cytryna może spowodować że masa się zważy.

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2010-11-08 19:00 Tytul
To jest przepis mojej mamy, która go wielokrotnie stosowała. Wszystko zrobione zgodnie z tym opisem daje gwarancję, że ciasto wychodzi i nic się nie ścina u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-12 20:17 Tytul
ciasto pychota polecam


komentarze Dodaj komentarz