Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Śliwki suszone w boczku

Czas 25 minut Porcji 5 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

10 cienkich plastrów wędzonego boczku
10 suszonych śliwek
100 g żółtego sera
5 rozłupanych orzechów włoskich
lampka czerwonego wytrawnego wina
wykałaczki

Śliwki suszone w boczku - sposób wykonania:

Pyszne śliwki suszone zawijane w wędzonym boczku. Szybka przekąska na Sylwestra i inne domowe imprezy. Zachwyci smakiem i wyglądem każdego gościa. Nieziemskiego smaku nadaje słoność wędzonego boczku, kruchość orzecha i słodkość suszonej śliwki. Przystawka idealnie nadaje się na imprezy gdy nie mamy czasu na przygotowywanie.

Suszone śliwki namaczamy w winie minimum 1 godzinę. Następnie odsączamy je i nadziewamy kawałkami orzecha. Tak przygotowane śliwki kładziemy na plastrze boczku Po obu bokach kładziemy kawałek sera i zwijamy w rulonik. Spinamy wykałaczką, by całość się nie rozleciała i było za co trzymać po upieczeniu.
Tak przygotowane ruloniki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez 7-10 minut, aż boczek się zarumieni. Upieczony w wysokiej temperaturze boczek będzie chrupiący, a śliwka wilgotna i aromatyczna.
Przekąskę możemy podawać na zimno jak i gorąco. Wykałaczki z upieczonym boczkiem możemy nadziewać ulubionymi warzywami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 29-12-16| Czytano: 163 razy |komentarz [0]
Śliwki suszone w boczku komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz