Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Śliwki suszone w boczku
Czas 25 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
10 cienkich plastrów wędzonego boczku
10 suszonych śliwek
100 g żółtego sera
5 rozłupanych orzechów włoskich
lampka czerwonego wytrawnego wina
wykałaczki
Śliwki suszone w boczku - sposób wykonania:
Pyszne śliwki suszone zawijane w wędzonym boczku. Szybka przekąska na Sylwestra i inne domowe imprezy. Zachwyci smakiem i wyglądem każdego gościa. Nieziemskiego smaku nadaje słoność wędzonego boczku, kruchość orzecha i słodkość suszonej śliwki. Przystawka idealnie nadaje się na imprezy gdy nie mamy czasu na przygotowywanie.
Suszone śliwki namaczamy w winie minimum 1 godzinę. Następnie odsączamy je i nadziewamy kawałkami orzecha. Tak przygotowane śliwki kładziemy na plastrze boczku Po obu bokach kładziemy kawałek sera i zwijamy w rulonik. Spinamy wykałaczką, by całość się nie rozleciała i było za co trzymać po upieczeniu.
Tak przygotowane ruloniki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez 7-10 minut, aż boczek się zarumieni. Upieczony w wysokiej temperaturze boczek będzie chrupiący, a śliwka wilgotna i aromatyczna.
Przekąskę możemy podawać na zimno jak i gorąco. Wykałaczki z upieczonym boczkiem możemy nadziewać ulubionymi warzywami.
Prześlij przepis ~Gosc | 29-12-16 | Czytano: 2020 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śliwki suszone w boczku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują