Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Smalec wiejski

Składniki:

0,5 kg słoniny lub pachwiny
4 cebule
majeranek
pieprz
sól

Smalec wiejski - sposób wykonania:

Jest pyszny, kanapka z takim smalcem i ogórkiem kiszonym lub małosolnym jest niesamowicie aromatyczna i smaczna.

Słoninę lub pachwinę mielimy lub kroimy bardzo drobno ( ja kroję, odpada uciążliwe mycie maszynki :-), ) zwracamy uwagę czy nie ma skóry - jeśli jest należy ją usunąć gdyż po smażeniu będzie bardzo twarda.

Wrzucamy słoninę na patelnię, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Po całkowitym wytopieniu się słoniny wrzucamy cebulkę i gdy lekko się zarumieni zdejmujemy smalec z ognia. Dodajemy z 2-3 łyżki majeranku (tak, żeby był naprawdę widoczny), sól i pieprz, przelewamy do szklanej miseczki, słoika lub glinianego garnka. W trakcie stygnięcia należy całość przemieszać, w celu równomiernego rozprowadzenia przypraw ( sól ma tendencję, żeby ulokować się na samym spodzie :-), ) nie solimy za dużo - zawsze można to uczynić bezpośrednio na chlebie.
Smacznego :)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 05-07-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz