Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Smalec wiejski

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Smalec wiejski - składniki:

0,5 kg słoniny lub pachwiny
4 cebule
majeranek
pieprz
sól

Smalec wiejski - sposób wykonania:

Smalec wiejskiJest pyszny, kanapka z takim smalcem i ogórkiem kiszonym lub małosolnym jest niesamowicie aromatyczna i smaczna.

Słoninę lub pachwinę mielimy lub kroimy bardzo drobno ( ja kroję, odpada uciążliwe mycie maszynki u?miech, ) zwracamy uwagę czy nie ma skóry - jeśli jest należy ją usunąć gdyż po smażeniu będzie bardzo twarda.

Wrzucamy słoninę na patelnię, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Po całkowitym wytopieniu się słoniny wrzucamy cebulkę i gdy lekko się zarumieni zdejmujemy smalec z ognia. Dodajemy z 2-3 łyżki majeranku (tak, żeby był naprawdę widoczny), sól i pieprz, przelewamy do szklanej miseczki, słoika lub glinianego garnka. W trakcie stygnięcia należy całość przemieszać, w celu równomiernego rozprowadzenia przypraw ( sól ma tendencję, żeby ulokować się na samym spodzie u?miech, ) nie solimy za dużo - zawsze można to uczynić bezpośrednio na chlebie.
Smacznego u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 05-07-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz