Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Pozostałe

Smażone żeberka wieprzowe w sezamie

Czas 50 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

30 dag żeberek wieprzowych
2 łyżki ziaren sezamu
2 liście sałaty do przybrania
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Marynata:
1/2 roztrzepanego jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Sos:
1 łyżka keczupu
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżeczka octu

Smażone żeberka wieprzowe w sezamie - sposób wykonania:

Żeberka oddzielić od kości pokroić w paski 2x5 cm, wymieszać z marynatą, następnie lekko podgrzać na patelni (aż jajko się lekko zetnie) i odstawić pod przykryciem na 4 godz.
Wlać olej do worka, rozgrzać. Na średnio gorącym oleju smażyć żeberka min. 8 min (im dłużej tym mięso będzie chudsze i bardziej miękkie). Wyjąć osączyć z tłuszczu.
W worku zostawić łyżkę oleju. Ponownie włożyć żeberka i dodać sos. Smażyć mięso ok. 30 sek., mieszając.
Posypać sezamem, wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Margolinka | 21-09-09| Czytano: 21039 razy |komentarz [1]
Smażone żeberka wieprzowe w sezamie komentarz



1 komentarzy

Autor
zeberka w sezamie
2010-02-06 18:07

cos mi nie pasuje ja bym uzyla szczypte soli

Linia tła strony

Dodaj komentarz