Strona główna >> Desery >> Ciasta

Śmietanowiec

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

paczka biszkoptów (dowolny kształt)
4 galaretki o różnych kolorach
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki słodkiego mleka
3 szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny

Śmietanowiec - sposób wykonania:

Biszkoptami wykładamy tortownicę, galaretki rozpuszczamy (każdą oddzielnie) zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możemy dać troszkę mniej wody, będzie bardziej zwarta). Po zastygnięciu kroimy je w kostkę.
Mleko mieszamy z cukrem (szklanką) i cukrem waniliowym, lekko podgrzewamy, mieszamy aż cukier dokładnie się rozpuści.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody, studzimy i dodajemy do mleka z cukrem, następnie dodajemy jogurt (o temperaturze pokojowej).
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy jogurtowej. Do całości dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę. Mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowane biszkopty. Wkładamy do lodówki na parę godzin aby masa dobrze zastygła.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 02-11-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz