Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Soczysty schab faszerowany jabłkami

Składniki:

1 kg schabu bez kości
6 kwaśnych jabłek
3 plastry ananasa
kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
4 goździki
szczypta cynamonu
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, szałwia

Soczysty schab faszerowany jabłkami - sposób wykonania:

Schab natrzeć solą, pieprzem i szałwią, wzdłuż całego kawałka naciąć długim ostrym nożem kieszonkę. Połowę jabłek i wszystkie plastry ananasa skropić rumem, wymieszać z szałwią, włożyć w kieszeń w mięsie. Schab obsmażyć na rumiano. Po obsmażeniu przełożyć do brytfanki.
Na wierzchu schabu ułożyć kawałki z pokrojonego jabłka (jednego), podlać białym winem piec w temperaturze 180 stopni C. Piec godzinę polewając sosem powstałym na skutek pieczenia. Resztę jabłek rozgotować z goździkami, cukrem i cynamonem, ostudzić wymieszać z mąka. Na 20 minut przed końcem pieczenia mus rozsmarować po wierzchu schabu.
Podawać na ciepło lub na zimno.


Prześlij przepis

mewa80 | 25-05-10 | Czytano: 12280 razy | komentarzy [0]
Soczysty schab faszerowany jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Soczysty schab faszerowany jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Soczysty schab faszerowany jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje