Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Sok z malin

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg dojrzałych malin
20 dag cukru

Sok z malin - sposób wykonania:

Przebrane, oczyszczone owoce wsypujemy do garnka, podlewamy leciutko wodą (bardzo leciutko - tak aby zabezpieczyć przed przypaleniem), dodajemy 10 dag cukru, gotujemy.
Zdejmujemy z ognia w momencie gdy owoce są rozgotowane, przecieramy je przez sitko co pozwoli oddzielić miąższ od owoców.
Przecedzony sok dosładzamy wg gustu czyli mniej więcej taką ilością jak w podanych proporcjach - można dodać mniej lub więcej (pamiętając, że część cukru już dodaliśmy w trakcie gotowania).
Gotowy sok doprowadzamy do wrzenia jeszcze raz a następnie przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków (lepiej mniejszych). Przewracamy spodem do góry, przykrywamy ściereczką. W chłodne miejsce wynosimy po wystygnięciu :). Jeśli stwierdzamy, ze słoik się nie zamknął należy go pasteryzować przez 15 minut.
Z 1 kg malin uzyskamy około 500 ml soku czyli 2 pełne szklanki :)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 11-06-10| Czytano: 69997 razy |komentarz [0]
Sok z malin komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz