Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Sok z wiśni na zimę

Czas 60 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

5 kg wiśni
50 dag cukru

Sok z wiśni na zimę - sposób wykonania:

Istnieją dwie metody przygotowania soku z wiśni. Jedna z nich wymaga posiadania sokownika, druga miksera.
W obu przypadkach wiśnie myjemy i drylujemy. Wsypujemy je do kosza sokownika i zasypujemy cukrem, podgrzewamy na małym ogniu dbając by woda w dolnym naczyniu ciągle wrzała. Po 40 minutach u wylotu rurki pojawia się sok, należy go zbierać do wyparzonych butelek, natychmiast je zamykać, schłodzić. Dla pewności można spasteryzować przez 15 minut.
Drugi sposób polega na rozdrobnieniu wiśni mikserem i połączeniu miazgi z 2 litrami wrzącej wody. Następnie wiśnie przecedzamy, mieszamy z cukrem, przelewamy do butelek, pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

~Gosc | 08-08-10 | Czytano: 43275 razy | komentarzy [0]
Sok z wiśni na zimę komentarz



Opinie i komentarze na temat Sok z wiśni na zimę kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Sok z wiśni na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje