Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Sok z wiśni na zimę

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

5 kg wiśni
50 dag cukru

Sok z wiśni na zimę - sposób wykonania:

Istnieją dwie metody przygotowania soku z wiśni. Jedna z nich wymaga posiadania sokownika, druga miksera.
W obu przypadkach wiśnie myjemy i drylujemy. Wsypujemy je do kosza sokownika i zasypujemy cukrem, podgrzewamy na małym ogniu dbając by woda w dolnym naczyniu ciągle wrzała. Po 40 minutach u wylotu rurki pojawia się sok, należy go zbierać do wyparzonych butelek, natychmiast je zamykać, schłodzić. Dla pewności można spasteryzować przez 15 minut.
Drugi sposób polega na rozdrobnieniu wiśni mikserem i połączeniu miazgi z 2 litrami wrzącej wody. Następnie wiśnie przecedzamy, mieszamy z cukrem, przelewamy do butelek, pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 08-08-10| Czytano: 40434 razy |komentarz [0]
Sok z wiśni na zimę komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz