Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Sos słodko kwaśny

Czas 125 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 czerwona papryka
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy

przyprawy:
2 łyżki soli
pół łyżeczki chili
1,5 łyżeczki czosnku mielonego
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka Vegety
1 łyżka pieprzu białego
1 szklanka octu
3 szklanki cukru

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Sos słodko kwaśny - sposób wykonania:

Bardzo smaczny sos słodko kwaśny na zimę do słoików. Bez konserwantów, własnej roboty. Zimą wystarczy dodać podsmażoną pierś kurczaka, ugotować ryż i pyszny obiad gotowy.
Pomidory oparzamy, obieramy ze skórki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, cebulę również kroimy w kostkę, dodajemy do pomidorów, solimy ( 2 łyżki). Całość gotujemy około godziny na małym ogniu często mieszając.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz soli gdyż soliliśmy wcześniej) oraz ananasa pokrojonego w kostkę i osączoną kukurydzę a także pokrojona w kostkę paprykę. Gotujemy kolejne 30 minut.
Na koniec bierzemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozprowadzamy je w odrobinie zimnej wody i wlewamy do sosu, mieszamy Gorący sos wlewamy do słoiczków i natychmiast zakręcamy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-09-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz