Strona główna >> Dania główne >> Sosy

Sos ze świeżych grzybów

Czas 35 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 20-25 dag grzybów świeżych (około 15 kapeluszy dowolnych grzybów leśnych)
- 1 duża cebula
- 2 czubate łyżki masła
- kopiasta łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- szklanka rosołu (może być z kostki)
- koperek posiekany
- sól, pieprz

Sos ze świeżych grzybów - sposób wykonania:

Przepis na sos grzybowy pochodzi z kuchni staropolskiej.
Grzyby myjemy, bardzo drobno kroimy, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, cebulkę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, przykrywamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając by nie przywarły.
Gdy sos wyparuje dodajemy mąkę, zasmażamy całość by maka straciła smak surowizny, dodajemy rosół, przyprawy, zagotowujemy. Chwilkę przed podaniem dodajemy śmietanę i koperek, już nie podgrzewamy.
Podajemy w sosjerce, do ziemniaków i potraw mięsnych.


Prześlij przepis

mewa80 | 18-08-10 | Czytano: 36170 razy | komentarzy [0]
Sos ze świeżych grzybów  komentarz



Opinie i komentarze na temat Sos ze świeżych grzybów kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Sos ze świeżych grzybów prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje