Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Sosy

Sos ze świeżych grzybów

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 20-25 dag grzybów świeżych (około 15 kapeluszy dowolnych grzybów leśnych)
- 1 duża cebula
- 2 czubate łyżki masła
- kopiasta łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- szklanka rosołu (może być z kostki)
- koperek posiekany
- sól, pieprz

Sos ze świeżych grzybów - sposób wykonania:

Przepis na sos grzybowy pochodzi z kuchni staropolskiej.
Grzyby myjemy, bardzo drobno kroimy, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, cebulkę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, przykrywamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając by nie przywarły.
Gdy sos wyparuje dodajemy mąkę, zasmażamy całość by maka straciła smak surowizny, dodajemy rosół, przyprawy, zagotowujemy. Chwilkę przed podaniem dodajemy śmietanę i koperek, już nie podgrzewamy.
Podajemy w sosjerce, do ziemniaków i potraw mięsnych.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 18-08-10| Czytano: 33319 razy |komentarz [0]
Sos ze świeżych grzybów  komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz