Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Spaghetti bolognese

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

makaron spaghetti
oliwa
sól

Sos:
2 puszki pomidorów
60 dag mielonej wołowiny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 i pół marchewki
2 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
pół szklanki wina czerwonego wytrawnego (125 ml)
łyżka oregano
szczypta cukru
sól, pieprz

parmezan
świeża bazylia

Spaghetti bolognese - sposób wykonania:

Przepis na Spaghetti bolognese z programu Ewa gotuje. Marchewkę oraz seler naciowy kroimy w kostkę, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy marchewkę i selera, smażymy, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, podsmażamy.
Kolejnym krokiem jest wrzucenie wołowiny, mięso smażymy aż stanie się lekko brązowe. Całość zalewamy winem, dodajemy pomidory z puszki (drobno pokrojone) oraz sos z nich a także koncentrat pomidorowy i oregano.
Całość zagotowujemy a potem dusimy pod przykryciem około pół godziny (na niewielkim ogniu).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, makaron ma być al dente.
Spaghetti podajemy z makaronem, posypane parmezanem i udekorowane bazylią.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-11-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz