Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Spaghetti po Bolońsku

Czas 20 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Sos:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- l marchew
- l-2 cebule, 2 średnie pomidory
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- bazylia
- oregano lub tymianek
- sól i pieprz
- ser żółty

Spaghetti po Bolońsku - sposób wykonania:

Marchew zetrzyj na tarce. Pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek. Podsmaż warzywa na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso mielone i smaż, aż zbrązowieje. Jeśli mięso mielone jest tłuste, to najpierw podsmaż mięso, a potem dodaj warzywa. Dodaj bulion i duś około 5 minut. Gdy sos zgęstnieje, l dodaj obrane ze skórki pomidory, koncentrat i przyprawy, jeżeli używasz przypraw świeżych, to dodaj je na koniec gotowania. Całość gotuj jeszcze przez 20 minut, Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj razem z sosem w garnku. Rozłóż na talerze i posyp startym, żółtym serem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 08-05-08| Czytano: 22779 razy |komentarz [2]
Spaghetti po Bolońsku komentarz



2 komentarzy

Autor
:)
2010-06-13 22:16

Bardzo dobre spagetti:) polecam wszystkim ten przepis....

Autor
Tytul
2014-03-17 14:23

ten sos to rewelacja!! ahhh!!

Linia tła strony

Dodaj komentarz