Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Staropolska śliwowica

Czas 45 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

40 dag suszonych śliwek z pestkami
1 litr spirytusu (90%)
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej

Staropolska śliwowica - sposób wykonania:

Śliwki utłuc w moździerzu wraz z pestkami na jednolitą masę, zalać ją spirytusem i odstawić na 5 dni w zamkniętym naczyniu.
Codziennie potrząsać, ostatniego dnia bez potrząsania zlać nalewkę i przefiltrować ją przez filtr od kawy lub kilka razy złożoną gazę a pozostałe śliwki zalać przegotowaną wodą, energicznie potrząsnąć i zostawić jeszcze na 2 dni. Uzyskany płyn przefiltrować i dodać do reszty alkoholu.
Śliwowica przed spożyciem musi postać przynajmniej pół roku.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 31-05-10| Czytano: 13906 razy |komentarz [0]
Staropolska śliwowica komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz