Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Staropolska śliwowica

Czas 45 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

40 dag suszonych śliwek z pestkami
1 litr spirytusu (90%)
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej

Staropolska śliwowica - sposób wykonania:

Śliwki utłuc w moździerzu wraz z pestkami na jednolitą masę, zalać ją spirytusem i odstawić na 5 dni w zamkniętym naczyniu.
Codziennie potrząsać, ostatniego dnia bez potrząsania zlać nalewkę i przefiltrować ją przez filtr od kawy lub kilka razy złożoną gazę a pozostałe śliwki zalać przegotowaną wodą, energicznie potrząsnąć i zostawić jeszcze na 2 dni. Uzyskany płyn przefiltrować i dodać do reszty alkoholu.
Śliwowica przed spożyciem musi postać przynajmniej pół roku.


Prześlij przepis

mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 15353 razy | komentarzy [0]
Staropolska śliwowica komentarz



Opinie i komentarze na temat Staropolska śliwowica kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Staropolska śliwowica prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje