Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Napoje >> Bezalkoholowe

Staropolski kompot z truskawek

Czas 50 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg truskawek (ładne!)
pół szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
50 g alkoholu np. rumu
lub 100 ml wina czerwonego wytrawnego

Staropolski kompot z truskawek - sposób wykonania:

Wodę zagotowujemy z cukrem, truskawki wkładamy do kompotierek i skrapiamy alkoholem , odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę, przestudzonym syropem zalewamy truskawki, podajemy w temperaturze pokojowej.

W wersji uproszczonej owoce zalewamy syropem i trzymamy na ogniu tylko do czasu zagotowania sie wody, wówczas owoce będa prężne i nie rozpadną się. W tej wersji proponuje nie uzywać koniaku, a doprawić kompot np. szczyptą cynamonu.
Zobacz również : "kompot z truskawek na zimę" w przetworach owocowych.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 31-05-10| Czytano: 21159 razy |komentarz [0]
Staropolski kompot z truskawek komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz