Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Staropolski makaron domowy

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 szklanki maki pszennej najlepiej tortowej
3 żółtka
jajko

Staropolski makaron domowy - sposób wykonania:

Z maki usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek, w dołek wbijamy jajko i żółtka, zagniatamy ciasto - najpierw za pomocą noża a potem za pomocą rąk. Ciasto ma być kolorystycznie jednolite, bez grudek, sprężyste i elastyczne, dzięki długiemu wyrabianiu wewnątrz ciasta pojawią się pożądane pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu rozdzielamy na mniejsze części i cienko wałkujemy, pozostawiamy aby lekko przeschło.
Przesuszone krążki zwijamy i kroimy cieniutko - w nitkę. Gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu np. masła.
Po ugotowaniu cedzimy, przelewamy wrząca wodą i dokładnie cedzimy. Doskonały do rosołu :)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 09-06-10| Czytano: 12783 razy |komentarz [0]
Staropolski makaron domowy komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz