Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Staropolski makaron domowy
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1,5 szklanki maki pszennej najlepiej tortowej
3 żółtka
jajko
Staropolski makaron domowy - sposób wykonania:
Z maki usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek, w dołek wbijamy jajko i żółtka, zagniatamy ciasto - najpierw za pomocą noża a potem za pomocą rąk. Ciasto ma być kolorystycznie jednolite, bez grudek, sprężyste i elastyczne, dzięki długiemu wyrabianiu wewnątrz ciasta pojawią się pożądane pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu rozdzielamy na mniejsze części i cienko wałkujemy, pozostawiamy aby lekko przeschło.
Przesuszone krążki zwijamy i kroimy cieniutko - w nitkę. Gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu np. masła.
Po ugotowaniu cedzimy, przelewamy wrząca wodą i dokładnie cedzimy. Doskonały do rosołu :)
Prześlij przepis mewa80 | 09-06-10 | Czytano: 21319 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Staropolski makaron domowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują