Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Staropolski piernik 4 tygodniowy

Czas 35 minut Porcji 16 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 250 g margaryny /kostka/
- 1/2 litra miodu
- trzy jajka
- trzy płaskie łyżeczki sody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- dwa opakowania przyprawy do piernika
- dowolne bakalie

Staropolski piernik 4 tygodniowy - sposób wykonania:

Staropolski piernik 4 tygodniowy jest nieporównywalny w smaku z żadnym innym piernikiem. Sekret polega na tym, że musi on być przygotowany na co najmniej 3 tygodnie (do czterech) przed pieczeniem a po upieczeniu jeszcze tydzień poleżeć aby zmiękł.
Gotowy piernik możemy przełożyć dowolną masą - orzechową, marcepanową lub zwykłą marmoladą.
Margarynę, miód i cukier roztapiamy na bardzo wolnym ogniu, mieszając często aby składniki nie przypaliły się. Po ich roztopieniu masę studzimy a gdy będzie zimna dodajemy - mieszając - kolejne składniki - jajka, mąkę, sodę letnie mleko, przyprawę do piernika - na końcu dodajemy bakalie. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Następnie ciasto wkładamy do szklanego ( a jeszcze lepiej kamionkowego) naczynia, przykrywamy ściereczką (ściereczkę najlepiej przymocować wokół gumką recepturką) ewentualnie folią lub papierem. Naczynie odstawiamy w chłodne miejsce - piwnica, komórka lub z braku takiego miejsca ostatecznie może być lodówka.
Po 3 tygodniach (najmniej) ciasto wykładamy na blachę 9wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu piernik musi poleżeć kilka dni aby uzyskał swój właściwy piernikom efekt końcowy :)
Bardzo polecam :)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 24-11-10| Czytano: 16622 razy |komentarz [2]
Staropolski piernik 4 tygodniowy komentarz



2 komentarzy

Autor
Piernik
2010-12-21 20:52

Piernik przepyszny!!!, dziś go piekłam, bez obaw - nic mu się nie stało po 3 tygodniach leżakowania. Piekłam w blaszce prostokątnej a czas pieczenia zależy od piekarnika, ja piekłam godzinę czasu w ciut niższej temperaturze, najlepiej sprawdzić patyczkiem. czy such

Autor
Tytul
2012-11-22 8:45

Aja piekę z tej porcji 3 placki i potem przekładam kremem orzechowym.

Linia tła strony

Dodaj komentarz