Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przepisy na sałatki

Surówka z czerwonej kapusty

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Prosta surówka z kapusty i pora:
40 dag kapusty czerwonej
2 pory (białe części)
5 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
sól, cukier

Prosta surówka z kapusty i jabłek:
40 dag kapusty
2 jabłka
garść orzechów
1 czerwona cebula
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
sól, pieprz

Surówka "kolorowa":
pół główki białej kapusty
pół czerwonej
pół selera
2 marchewki
2 cebule
majonez
sól

Surówka z czerwonej kapusty - sposób wykonania:

Prosta surówka z czerwonej kapusty i pora:
Kilka wersji przepisu na surówkę z kapusty czerwonej.
Kapustę szatkujemy cieniutko, posypujemy solą, odstawiamy na pół godziny. Pory szatkujemy w półplasterki, dodajemy do kapusty. Olej mieszamy z octem, dodajemy przyprawy, po wymieszaniu surówkę próbujemy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i cukrem.

Prosta surówka z kapusty i jabłek:
Kapustę szatkujemy, jabłko tarkujemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, orzechy siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy!

Surówka "kolorowa" z selerem:
Kapusty drobno siekamy, solimy, odstawiamy by zmiękły. Marchew i seler tarkujemy, cebulę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawy.

Polecamy także surówkę z białej kapusty

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-07-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz