Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Świąteczne pierniczki - składniki:

pół kg mąki
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru (lub cukru kryształu)
20 dag miodu
czubata łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko

dowolne dekoracje

Świąteczne pierniczki - sposób wykonania:

Pyszne bożonarodzeniowe pierniczki mogą posłużyć nie tylko do jedzenia ale również jako oryginalne ozdoby na choinkę. Przy okazji ich ozdabianie sprawi niebywałą frajdę nie tylko dla dzieci ale także dla osób starszych.
Suche składniki czyli mąkę sodę, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą.
Margarynę roztapiamy, studzimy, ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód( jeśli jest stały możemy go rozpuścić na wolniutkim ogniu) a na końcu wymieszaną mąkę. Wyrabiamy jednolite ciasto, z ciasta formujemy kulę którą owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (nie za grubo i nie za cienko około 3-5 mm, wówczas pierniczki będą mięciutkie). Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach (ale to zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzać, gdy są już rumiane należy wyjąć aby miód będący w ich składzie zanadto się nie przypalił).
Gotowe, ostudzone pierniczki dekorujemy wg uznania. Możemy to zrobić - tak jak na zdjęciu - za pomocą dostępnych w sklepach dekoracji czyli posypek, pisaków, kuleczek lu za pomocą lukru.
Jeśli chcemy pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem za pomocą wykałaczki możemy wywiercić otwór na zaczepienie sznureczka.
Pierniczki możemy upiec już w tym okresie (a na przykład udekorować przed samymi świętami), ponieważ najlepsze są gdy troszkę poleżą. Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu szklanym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz