Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Świąteczne pierniczki - składniki:

pół kg mąki
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru (lub cukru kryształu)
20 dag miodu
czubata łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko

dowolne dekoracje

Świąteczne pierniczki - sposób wykonania:

Pyszne bożonarodzeniowe pierniczki mogą posłużyć nie tylko do jedzenia ale również jako oryginalne ozdoby na choinkę. Przy okazji ich ozdabianie sprawi niebywałą frajdę nie tylko dla dzieci ale także dla osób starszych.
Suche składniki czyli mąkę sodę, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą.
Margarynę roztapiamy, studzimy, ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód( jeśli jest stały możemy go rozpuścić na wolniutkim ogniu) a na końcu wymieszaną mąkę. Wyrabiamy jednolite ciasto, z ciasta formujemy kulę którą owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (nie za grubo i nie za cienko około 3-5 mm, wówczas pierniczki będą mięciutkie). Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach (ale to zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzać, gdy są już rumiane należy wyjąć aby miód będący w ich składzie zanadto się nie przypalił).
Gotowe, ostudzone pierniczki dekorujemy wg uznania. Możemy to zrobić - tak jak na zdjęciu - za pomocą dostępnych w sklepach dekoracji czyli posypek, pisaków, kuleczek lu za pomocą lukru.
Jeśli chcemy pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem za pomocą wykałaczki możemy wywiercić otwór na zaczepienie sznureczka.
Pierniczki możemy upiec już w tym okresie (a na przykład udekorować przed samymi świętami), ponieważ najlepsze są gdy troszkę poleżą. Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu szklanym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz