Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Świąteczne pierniczki - składniki:

pół kg mąki
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru (lub cukru kryształu)
20 dag miodu
czubata łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko

dowolne dekoracje

Świąteczne pierniczki - sposób wykonania:

Pyszne bożonarodzeniowe pierniczki mogą posłużyć nie tylko do jedzenia ale również jako oryginalne ozdoby na choinkę. Przy okazji ich ozdabianie sprawi niebywałą frajdę nie tylko dla dzieci ale także dla osób starszych.
Suche składniki czyli mąkę sodę, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą.
Margarynę roztapiamy, studzimy, ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód( jeśli jest stały możemy go rozpuścić na wolniutkim ogniu) a na końcu wymieszaną mąkę. Wyrabiamy jednolite ciasto, z ciasta formujemy kulę którą owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (nie za grubo i nie za cienko około 3-5 mm, wówczas pierniczki będą mięciutkie). Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach (ale to zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzać, gdy są już rumiane należy wyjąć aby miód będący w ich składzie zanadto się nie przypalił).
Gotowe, ostudzone pierniczki dekorujemy wg uznania. Możemy to zrobić - tak jak na zdjęciu - za pomocą dostępnych w sklepach dekoracji czyli posypek, pisaków, kuleczek lu za pomocą lukru.
Jeśli chcemy pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem za pomocą wykałaczki możemy wywiercić otwór na zaczepienie sznureczka.
Pierniczki możemy upiec już w tym okresie (a na przykład udekorować przed samymi świętami), ponieważ najlepsze są gdy troszkę poleżą. Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu szklanym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz