Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Świąteczne pierniczki

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Świąteczne pierniczki - składniki:

pół kg mąki
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru (lub cukru kryształu)
20 dag miodu
czubata łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko

dowolne dekoracje

Świąteczne pierniczki - sposób wykonania:

Świąteczne pierniczkiPyszne bożonarodzeniowe pierniczki mogą posłużyć nie tylko do jedzenia ale również jako oryginalne ozdoby na choinkę. Przy okazji ich ozdabianie sprawi niebywałą frajdę nie tylko dla dzieci ale także dla osób starszych.
Suche składniki czyli mąkę sodę, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą.
Margarynę roztapiamy, studzimy, ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód( jeśli jest stały możemy go rozpuścić na wolniutkim ogniu) a na końcu wymieszaną mąkę. Wyrabiamy jednolite ciasto, z ciasta formujemy kulę którą owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (nie za grubo i nie za cienko około 3-5 mm, wówczas pierniczki będą mięciutkie). Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach (ale to zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzać, gdy są już rumiane należy wyjąć aby miód będący w ich składzie zanadto się nie przypalił).
Gotowe, ostudzone pierniczki dekorujemy wg uznania. Możemy to zrobić - tak jak na zdjęciu - za pomocą dostępnych w sklepach dekoracji czyli posypek, pisaków, kuleczek lu za pomocą lukru.
Jeśli chcemy pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem za pomocą wykałaczki możemy wywiercić otwór na zaczepienie sznureczka.
Pierniczki możemy upiec już w tym okresie (a na przykład udekorować przed samymi świętami), ponieważ najlepsze są gdy troszkę poleżą. Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu szklanym.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 08-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz