Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Syrop z cebuli

Czas 15 minut Porcji 5 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 średnie cebule
3 czubate łyżki cukru
(ewentualnie miodu)

Syrop z cebuli - sposób wykonania:

Bardzo stary, i dobry przepis na syrop z cebuli, który pomaga przy leczeniu przeziębienia. Pomaga między innymi na kaszel. Syrop ten można podawać dla dzieci (choć może niezbyt smaczny), jak ogólnie wiadomo najzdrowsze to co naturalne.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i potrząsamy.
Następnie odstawiamy (musi stać w temperaturze pokojowej). Po około 24 godzinach cebula powinna puścić sok. Syrop filtrujemy przez gazę i pijemy po jednej łyżce 2 razy dziennie. Po przefiltrowaniu syrop przechowujemy w ciemnym miejscu, nie dłużej jak 10 dni.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 03-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz