Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Syrop z cebuli
Czas 15 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 średnie cebule
3 czubate łyżki cukru
(ewentualnie miodu)
Syrop z cebuli - sposób wykonania:
Bardzo stary, i dobry przepis na syrop z cebuli, który pomaga przy leczeniu przeziębienia. Pomaga między innymi na kaszel. Syrop ten można podawać dla dzieci (choć może niezbyt smaczny), jak ogólnie wiadomo najzdrowsze to co naturalne.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i potrząsamy.
Następnie odstawiamy (musi stać w temperaturze pokojowej). Po około 24 godzinach cebula powinna puścić sok. Syrop filtrujemy przez gazę i pijemy po jednej łyżce 2 razy dziennie. Po przefiltrowaniu syrop przechowujemy w ciemnym miejscu, nie dłużej jak 10 dni.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis asieńka | 03-12-10 | Czytano: 11711 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Syrop z cebuli prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują