Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Szarlotka! tradycyjna

Składniki:

Składniki na ciasto:
15 dag masła roślinnego
3 jajka
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
700 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek lub 2 słoiki gotowych
skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy
cukier

Szarlotka! tradycyjna - sposób wykonania:

Masło utrzeć w makutrze lub mikserem dodając stopniowo jajka i cukier. Następnie wsypać przesianą mąkę, wymieszaną w proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto na stolnicę i dokładnie wyrobić. Podzielić na trzy części i upiec na złoty kolor 3 placki.
Jabłka obrać, poszatkować i udusić dodając otartą z pomarańczy skórkę lub olejek pomarańczowy oraz cukier do smaku. Gorącymi jabłkami przełożyć upieczone placki i obciążyć deseczką. Jeśli mamy jabłka ze słoika należy postępować według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Po ostudzeniu można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 05-07-10| Czytano: 28507 razy |komentarz [3]
Szarlotka! tradycyjna komentarz



3 komentarzy

Autor
fotka
2008-08-05 12:32

no ale do tego przepisu ta fota to jakby zamiast zdjęcia

autorki wstawić Monicę Bellucci. Fota piekna ale to nie to ciasto. Szkoda. Ale przepis jest niezły.

Autor
Tytul
2010-04-02 17:10

nie podrzebne jest zdjęcie tu
chodzi o przepis który jest ba-
rdzo smakowity.

Autor
Pyszne ciasto
2011-08-11 8:32

Ciasto wygląda pysznie. Ciekawe czy tak smakuje.

Linia tła strony

Dodaj komentarz