Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Szarlotka z kratką

Czas 60 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
pół kostki masła
1/2 szkl. cukru
łyżka cukru waniliowego
jajko

Nadzienie szarlotki:
1 kg jabłek
garść prażonych orzechów włoskich
garść rodzynek namoczonych w rumie
łyżeczka cynamonu

Do dekoracji:
100 g dżemu morelowego
do posypania cukier puder

Szarlotka z kratką - sposób wykonania:

Do mąki dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz sól, mieszamy a następnie całość siekamy z zimnym masłem, gdy zrobią się grudki wbijamy jajko - wyrabiamy ciasto które następnie chłodzimy przez 1 h w lodówce.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy cynamon, orzechy i rodzynki, mieszamy.
Ciasto po wyjęciu dzielimy na 2 części - mniejszą i większą. Większą wałkujemy i przenosimy do tortownicy - wylepiamy jej dno i brzegi, następnie nakładamy farsz.
Z drugiej rozwałkowanej części wycinamy paseczki o grubości palca. Z paseczków układamy na jabłkach kratkę, ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i ostudzeniu środek ciasta smarujemy dżemem a brzegi posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 01-12-12| Czytano: 10800 razy |komentarz [0]
Szarlotka z kratką komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz