Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Szaszłyki z królika

Czas 75 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

1/2 kg combra z królika
200 ml jasnego sherry
oliwki zielone
garść tymianku
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków

ziemniaki:
1 kg ziemniaków
sól, pieprz, rozmaryn
oliwa

sałatka:
2 pomarańcze
50 ml jasnego sherry
25 ml jasnego octu sherry
sól, pieprz

Szaszłyki z królika - sposób wykonania:

Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na niewielkie kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Zalewamy je sherry i odstawiamy an godzinę do lodówki.
Tymianek zalewamy wrzątkiem, wrzucamy patyczki do szaszłyków.
Mięso po wyjęciu nabijamy na patyczki na przemian z oliwkami, grillujemy lub obsmażamy na patelni /na oleju/.
Ziemniaki myjemy, kroimy na ósemki, przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
Z pomarańczy wykrajamy filety, dodajemy sherry i ocet winny sherry, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe szaszłyki podajemy z pieczonymi ziemniakami i cząstkami pomarańczy.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 09-03-13| Czytano: 17537 razy |komentarz [0]
Szaszłyki z królika komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz