Strona główna >>
Dania Dietetyczne >>
Wegetariańskie Szparagi pod beszamelowa pierzynką
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg szparagów
sól, cukier, łyżeczka masła
10 dag żółtego sera
tłuszcz do formy
Sos:
pół szklanki śmietany
pół szklanki mleka
2 łyżki wywaru ze szparagów
2 żółtka
łyżka masła
łyżka mąki
sól, pieprz
Szparagi pod beszamelowa pierzynką - sposób wykonania:
Szparagi gotujemy 10 minut w wodzie z dodatkiem cukru, masła i soli, na półtwardo. Chłodzimy.
Na maśle smażymy mąkę ale tak by się nie zarumieniła, dodajemy mleko, gotujemy gdy zgęstnieje dodajemy przyprawy i śmietankę oraz rozmieszane w wywrze ze szparagów żółtka, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy.
W naczyniu nasmarowanym tłuszczem układamy szparagi, zalewamy je sosem i posypujemy serem. Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach - aż ser się zrumieni. Podajemy natychmiast po wyjęciu.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana Polecamy poradnik: Przepisy
wigilijne diety Dukana
Prześlij przepis mewa80 | 18-06-10 | Czytano: 8068 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Szparagi pod beszamelowa pierzynką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują