Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Czas 15 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Szybki i prosty obiad z udka kurczaka - składniki:

- udko lub ćwiartka z kurczaka
- 20 dkg ziemniaków
- 3 pomidory
- 200 ml śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, przyprawy do kurczaka

Szybki i prosty obiad z udka kurczaka - sposób wykonania:

Dziś z braku czasu zrobiłem na obiad bardzo proste, smaczne i szybkie w przyrządzeniu danie. Przedstawione proporcje są dla jednego mężczyzny lub 2 niejadków ?art

Udko z kurczaka gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie przez około 25-30 minut.
Następnie obieramy ziemniaki i nastawiamy na gazie. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut - nigdy nie patrze na zegarek, sprawdzam po prostu widelcem co jakiś czas czy są już dobre.
Gdy udko i ziemniaki się gotują przyrządzamy surówkę. Najprościej przyrządzić z pomidora u?miech. Kroimy zatem dowolnie pomidora i zalewamy śmietaną. Wszystko mieszamy i dodajemy przypraw do smaku.

Po upływie 25-30 minut wyjmujemy z garnka udko kurczaka i smażymy z obu stron przez około 5 minut.
W międzyczasie odcedzamy ziemniaki - ja dodałem do nich śmietany, dzięki czemu nie są suche.

Proste, tanie i smaczne danie do przyrządzenia przez każdego. Oczywiście bez ziemniaków i mizerii byłoby jeszcze szybsze i prostsze. Czas przyrządzenia to około 15-20 minut. Na fotce efekt mojego dzisiejszego gotowania. Smacznego.

Udka możemy również przed smażeniem obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej, będą miały smaczną skorupkę.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-10 14:21 Tytul
To nie udko tylko ćwiartka ?art)

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2010-08-10 17:51 Tytul
Masz rację to ćwiartka kurczaka u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-10 16:37 Tytul
Po co gotować kurczaka przed smażeniem? Traci smak i wartości odżywcze. Kurczak bardzo szybko jest gotowy, tylko podczas smażenia trzeba nakłówać i obracać żeby szybko doszedł. Po obsmażeniu dodać wody ale mało 2-3 łyżki żeby uzupełnić to co wyparowało i będzie bardzo smaczny.
Pozdrawiam

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2012-01-10 19:35 O kurczaku słów kilka
Po co gotować kurczaka? Aby nie był surowy i nie używać do jego usmażenia tony oleju, a jedynie odrobinę. Nie wyobrażam sobie usmażyć /spalić/ surowego kurczaka!
Traci wartości odżywcze? Przepraszam bardzo kurczak to nie warzywo u?miech Poza tym nie oszukujmy się czy kurczaka ugotujemy, ugrillujemy, upieczemy czy usmażymy - nie uzyskamy i nie stracimy żadnych wartości odżywczych - kupne kurczaki to pędzone COŚ, co po 7 tygodniach osiąga dojrzałość i wartość konsumpcyjną , czyli de facto nie ma nic prócz chemii!!!
Dla mnie kurczak smakuje ugotowany i obsmażony lub z rożna u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz