RRRR
Strona główna >> Dania g?ówne >> Drugie danie

Szybki i prosty obiad z udka kurczaka

Czas 15 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- udko lub ?wiartka z kurczaka
- 20 dkg ziemniaków
- 3 pomidory
- 200 ml ?mietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, przyprawy do kurczaka

Szybki i prosty obiad z udka kurczaka - sposób wykonania:

Dzi? z braku czasu zrobi?em na obiad bardzo proste, smaczne i szybkie w przyrz?dzeniu danie. Przedstawione proporcje s? dla jednego m??czyzny lub 2 niejadków ;-)

Udko z kurczaka gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie przez oko?o 25-30 minut.
Nast?pnie obieramy ziemniaki i nastawiamy na gazie. Gotujemy je w osolonej wodzie przez oko?o 20 minut - nigdy nie patrze na zegarek, sprawdzam po prostu widelcem co jaki? czas czy s? ju? dobre.
Gdy udko i ziemniaki si? gotuj? przyrz?dzamy surówk?. Najpro?ciej przyrz?dzi? z pomidora :-). Kroimy zatem dowolnie pomidora i zalewamy ?mietan?. Wszystko mieszamy i dodajemy przypraw do smaku.

Po up?ywie 25-30 minut wyjmujemy z garnka udko kurczaka i sma?ymy z obu stron przez oko?o 5 minut.
W mi?dzyczasie odcedzamy ziemniaki - ja doda?em do nich ?mietany, dzi?ki czemu nie s? suche.

Proste, tanie i smaczne danie do przyrz?dzenia przez ka?dego. Oczywi?cie bez ziemniaków i mizerii by?oby jeszcze szybsze i prostsze. Czas przyrz?dzenia to oko?o 15-20 minut. Na fotce efekt mojego dzisiejszego gotowania. Smacznego.

Udka mo?emy równie? przed sma?eniem obtoczy? w jajku a nast?pnie w bu?ce tartej, b?d? mia?y smaczn? skorupk?.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kami? | 07-08-10| komentarz [4]

4 komentarzy


Tytul
2010-08-10 14:21

To nie udko tylko ?wiartka ;))


Tytul
2010-08-10 17:51

Masz racj? to ?wiartka kurczaka :-)


Tytul
2012-01-10 16:37

Po co gotowa? kurczaka przed sma?eniem? Traci smak i warto?ci od?ywcze. Kurczak bardzo szybko jest gotowy, tylko podczas sma?enia trzeba nak?ówa? i obraca? ?eby szybko doszed?. Po obsma?eniu doda? wody ale ma?o 2-3 ?y?ki ?eby uzupe?ni? to co wyparowa?o i b?dzie bardzo smaczny.
Pozdrawiam


O kurczaku s?ów kilka
2012-01-10 19:35

Po co gotowa? kurczaka? Aby nie by? surowy i nie u?ywa? do jego usma?enia tony oleju, a jedynie odrobin?. Nie wyobra?am sobie usma?y? /spali?/ surowego kurczaka!
Traci warto?ci od?ywcze? Przepraszam bardzo kurczak to nie warzywo :-) Poza tym nie oszukujmy si? czy kurczaka ugotujemy, ugrillujemy, upieczemy czy usma?ymy - nie uzyskamy i nie stracimy ?adnych warto?ci od?ywczych - kupne kurczaki to p?dzone CO?, co po 7 tygodniach osi?ga dojrza?o?? i warto?? konsumpcyjn? , czyli de facto nie ma nic prócz chemii!!!
Dla mnie kurczak smakuje ugotowany i obsma?ony lub z ro?na :-)

Dodaj komentarz