Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Czas 5 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Szynka pieczona - składniki:

1 kg szynki (najlepiej tzw "kulka")
200 g peklosoli
2 litry wody (zimnej)
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
2 liście laurowe
zioła prowansalskie
pieprz
majeranek
odrobina sosu sojowego

Szynka pieczona - sposób wykonania:

Pyszna szyneczka, świetnie spisuje się jako wędlina na kanapki, w ten sposób możemy przygotować zarówno boczek, jak i karkówkę.
Zwykle przygotowuję w ten sposób 3 kg mięsa aby mieć tzw.zapas, tyle można jednorazowo upiec w piekarniku (zawsze można zamrozić).
Ale oczywiście można też przygotować 1 kg.
W tym celu w 2 litrach zimnej wody rozpuszczamy 200 g pekolsoli (do kupienia w sklepie mięsnym - cena około 2,80 za kilogram) i dodajmey pokrojony czosnek.
Natomiast oddzielnie w szklance wody gotujemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, gdy woda zawrze gotujemy około 5 minut pod przykryciem i zdejmujemy z ognia. Wodę z przyprawami wlewamy do zalewy z peklosolą.
Do całości wkładamy umyte mięsko, przyciskamy je talerzem i słoikiem napełnionym wodą, w ten sposób aby żaden kawałek nie wystawał ponad zalewę.
Tak przygotowane mięsiwo wstawiamy np.do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Trzymamy minimum 5 dni - do około tygodnia, sprawdzając codziennie czy zalewa nie jest mętna (jeśli jest należy ją wymienić na nową, świeżą).
Po kilku dniach mięso wyjmujemy, zalewę wylewamy. Mięso nacieramy ulubionymi przyprawami (przyprawy bez soli) i pieprzem. Ja przyprawy mieszam w odrobinie sosu sojowego i nacieram mięsko.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (przed wstawieniem można też obsmażyć na dużym ogniu, na patelni - w ten sposób pory w mięsie zostaną zamknięte i nie będzie suche ale wystarczy też wstawić do mocno nagrzanego piekarnika).
Mięsko pieczemy godzinę i 20 minut. Przed wyjęciem (na 20 minut przed końcem) rękaw rozrywamy - mięso pięknie zarumieni.
Miękkość mięsa sprawdzamy za pomocą widelca lub noża, jęli wchodzą gładko, mięso jest gotowe, jeśli czujemy opór, szynkę należy dopiec kilka minut-kilkanaście (zależy od piekarnika i wieku zwierzęcia).
Być może są przeciwnicy stosowania peklosoli, natomiast są pewne zalety tego środka - przede wszystkim smakowe - mięso jest równomiernie słone a przy okazji ma piękny kolor.
Zapewniam, że w wędlinach kupnych są stosowane o wiele gorsze i mniej zdrowe specyfiki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz