Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pizza

Tarta klasyczna

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
kostka masła (zimnego i twardego)
sól (szczypta)
kilka łyżek lodowatej wody

Tarta klasyczna - sposób wykonania:

Tarta - specjał kuchni francuskiej, okrągły, kruchy placek zapiekany z różnorodnym nadzieniem - na ostro (szpinak, feta, mięso, pory) bądź na słodko, z owocami. Ważnym etapem przed nałożeniem nadzienia na tartę jest jej zapieczenie 15 minut w temperaturze 200 stopni C (jeszcze lepsze efekty daje przykrycie tarty pergaminem i obciążenie jej np. ziarnami fasoli), wówczas spód nie będzie wilgotny a farsz nie wtopi się w ciasto. Wylepiając ciastem formę do tarty należy pamiętać o tym , żeby zrobić w nim nakłucia widelcem oraz uformować dość wysoki brzeg.

Masło posiekać na mące, zagnieść ze szczyptą soli dodając stopniowo bardzo zimną wodę (najlepiej ze stopionego lodu), gdy zaczyna łatwo odchodzić od palców formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Może tak poleżeć też całą dobę.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 11-05-10| Czytano: 11906 razy |komentarz [0]
Tarta klasyczna komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz