Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tarta z dyni na słodko

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 220 gram mąki pszennej
- 50 gram cukru pudru
- 2 żółtka
- pół kostki masła


Nadzienie:
- 1/2 kg miąższu z dyni
- 1/2 szklanki miodu
- cynamon
- sok i skórka z pomarańczy
- sok z połowy cytryny


Dekoracja: płatki migdałów oraz pestki z dyni

Tarta z dyni na słodko - sposób wykonania:

Pyszna tarta z dyni na słodko z przepisu Ewy Wachowicz.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy z zimnym masłem aż powstanie kruszonka, następnie wbijamy żółtka, mieszamy a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta robimy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy, wycinamy w nim dno foremki i przekładamy do niej, z pozostałego ciasta wylepiamy brzegi formy, zlepiając jego części by nie było dziur. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut.
Miód wrzucamy na patelnię i dodajemy dynię pokrojona w kostkę i skórkę otartą z pomarańczy oraz sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Dodajemy odrobinę cynamonu i dusimy aż masa zgęstnieję. Gotową masę wykładamy na ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i pestkami dyni, zapiekamy w piekarniku.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 03-11-12| Czytano: 5171 razy |komentarz [0]
Tarta z dyni na słodko komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz