Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Terrina z ogórków
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg ogórków wężowych
250 ml śmietany kremówki (30%)
1 białko
pęczek koperku
1 ząbek czosnku
25 dag twarożku
40 dag kwaśnej śmietany
sól, pieprz
6 łyżeczek żelatyny
pęczek rzodkiewek
Terrina z ogórków - sposób wykonania:
Idealna na upalne dni, lekka i smaczna terrina z ogórków szklarniowych :)
Ogórki obieramy i drobno kroimy, dodajemy twaróg, gęstą śmietanę oraz pół pęczka koperku i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek.
Z kremówki ubijamy pianę, podobnie - w oddzielnym naczyniu - z białek. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, studzimy. Pianę z kremówki, pianę z białek i żelatynę mieszamy z masą twarogową.
Następnie dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki rzodkiewkę oraz posiekany koperek. Masę przekładamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki.
Przed podaniem schładzamy całą noc w lodówce. Wyjmujemy z formy i kroimy plastry, można udekorować pietruszką.
Prześlij przepis mewa80 | 22-07-10 | Czytano: 9174 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Terrina z ogórków prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują