Strona główna >> Desery >> Ciasta

Tort ajerkoniakowy

Czas 55 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie śmietankowe

krem:
0,5 litra likieru (ajerkoniaku lub adwokata)
kostka masła
kostka margaryny
łyżeczka żelatyny

dodatkowo:
1 galaretka żółta
brzoskwinie z puszki
ozdoba kurczaczki

Tort ajerkoniakowy - sposób wykonania:

Tort ajerkoniakowy doskonale pasuje na Wielkanoc, choć oczywiście nie tylko.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie dodajemy sypkie budynie połączone z proszkiem, mieszamy łyżką, wylewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w180 stopniach C. Biszkopt studzimy i przekrajamy na pół.

Margarynę i masło wrzucamy do miski, ucieramy i dodajemy likier, miksujemy aż składniki się dobrze połączą. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku, mieszamy i studzimy, dodajemy do masy. Krem wykładamy na 1 część biszkoptu i przykrywamy drugim, na wierzch kładziemy brzoskwinie, zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dekorujemy kurczaczkami :)


Prześlij przepis

mewa80 | 07-04-12 | Czytano: 6751 razy | komentarzy [0]
Tort ajerkoniakowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Tort ajerkoniakowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort ajerkoniakowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje