Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Torty

Czas 120 minut Porcji 16 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort komunijny (przepis sprawdzony) - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru cukru
6 łyżek maki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat np. arakowy

Krem:
2 litry śmietany kremówki 36% (lub 30%)
10 łyżek żelatyny
10 łyżek cukru pudru
4 cukry waniliowe
2 puszki brzoskwiń w zalewie
słoik dżemu brzoskwiniowego

Dowolne ozdoby (kwiatki, groszki)

Tort komunijny (przepis sprawdzony) - sposób wykonania:

Przepis na pewno przydatny w maju, bardzo prosty sposób na ciekawy efekt - próbowałam rok temu i naprawdę warto u?miech.

Sposób przyrządzenia biszkoptu:
Potrzebne są dwa a z podanej proporcji wyjdzie nam jeden, należy więc sobie pomnożyć potrzebne składniki razy 2.

Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy do prostokątnej, dużej blachy, pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 minut.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt. Każdy biszkopt po upieczeniu przecinamy na 3 płaty.

Sposób przyrządzenia masy:
Żelatynę moczymy w wodzie, gdy spęcznieje i lekko ostygnie podgrzewamy na małym ogniu. Śmietanę ubijamy na sztywno ( można dodać fixa do bitej śmietany) wraz z cukrem pudrem i waniliowym, następnie żelatynę i bardzo dobrze ją rozprowadzić.
Odkładamy 1/4 śmietany a do reszty wsypujemy bardzo drobniutko pokrojone brzoskwinie.

Formujemy kształt książki co wbrew pozorom jest proste.
Każdy biszkopt dokładnie namaczamy posłodzoną herbatą.

2 części biszkopta kładziemy w pewnej odległości od siebie, tak około 7 cm, smarujemy je masą z brzoskwiniami, kładziemy kolejną warstwę
biszkoptów (ale już bliżej - około 5 cm) i na nie znowu kładziemy masę śmietanową z brzoskwiniami ale cieniej bo dodatkowo na nią kładziemy cienką warstwę dżemu brzoskwiniowego.
Na tą warstwę kładziemy biszkopty ( w odległości około 3 centymetry) i staramy się aby ich brzegi zapadły do środka ( tak aby je złączyć w środku). Smarujemy (dokładnie i równo) go pozostałą częścią bitej śmietany ( bez brzoskwiń ).

Dekoracje najlepiej kupić w bogatej ofercie sklepowej, można zrobić napis, różaniec z groszków itp. (ewentualnie wyciąć z mocno stężonej galaretki - rozpuszczonej w szklance wody).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-01 10:03 Super
Super pyszny TORCIK!!?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz