Strona główna >> Desery >> Torty

Tort makowy

Czas 85 minut Porcji 15 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
1) 8 jajek,
2) po półtorej szklanki maku i cukru pudru,
3) 5-7 łyżeczek bułki tartej,
4) 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5) 50 dag rodzynek,

Krem:
1) kostka masła,
2) szklanka mleka,
3) 3 żółtka,
4) 3 płaskie łyżeczki mąki,
5) szklanka i 3 łyżeczki cukru pudru,
6) 2 łyżeczki kakao,
7) pół słoika dżemu z czarnej porzeczki.
Poncz:
1) szklanka mocne, lekko posłodzonej herbaty,
2) 3 łyżeczki koniaku, nalewki lub wódki,

Polewa:
1) pół kostki masła,
2) 1.5 łyżeczki kakao,
3) 6 łyżeczek cukru,
4) 2 łyżeczki wody.

Do przybrania:
1) kilkanaście połówek orzechów lub 3 łyżki płatków migdałowych,

Tort makowy - sposób wykonania:

Mak zalać wrzątkiem. Po 30 min bardzo dokładnie odsączyć na sitku i 2 razy zmielić w maszynce z
gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając, porcjami dodawać mak. Wsypać bułkę
tartą, zmieszać. Z białek ubić pianę, wymieszać z masa makową, proszkiem do pieczenia i
rodzynkami. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej tarta bułką dużej tortownicy i
piec około 405 minut w temp. 180 stopni. Mleko zmiksować z mąką, żółtkami i 3 łyżkami cukru
pudru, po czym cały czas mieszając, ugotować gęsty budyń i wystudzić go. Masło utrzeć z
pozostałym cukrem pudrem, wsypać kakao i ciągle ucierając, dodawać po łyżeczce zimnego
budyniu. Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć ponczem, przełożyć każdy warstwą
dżemu i kremu. Składniki polewy podgrzewać, mieszając, aż powstanie gładka masa. Przestudzoną polewą posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować tort połówkami orzechów lub płatkami migdałowymi.


Prześlij przepis

mewa80 | 21-12-11 | Czytano: 18176 razy | komentarzy [0]
Tort makowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Tort makowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort makowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje