Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Torty

Tort Malakoff

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

250 g podłużnych biszkoptów

Krem:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
kostka masła
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
pół szklanki białego wina
50 ml rumu
2 łyżeczki cukru

Dodatki:
dżem porzeczkowy
bita śmietana
gotowe czekoladowe ozdoby
płatki migdałowe

Tort Malakoff - sposób wykonania:

Przepis na słynny tort po francusku, bez pieczenia, idealny na urodziny.

Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu aż się skończy.
W tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy połowę biszkoptów.
Mieszamy ze sobą składniki ponczu, jego połową nasączamy biszkopty. Migdały prażymy na patelni. Dżem rozsmarowujemy na biszkoptach, na dżem kładziemy 1/3 kremu i posypujemy 1/3 migdałów.
Na to kładziemy ponownie biszkopty - poncz - dżem - krem(1/3)- migdały (1/3). Całość wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Po wyjęciu resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu, migdałami posypujemy boki tortu, ponadto tort dekorujemy bitą śmietaną i ozdobami czekoladowymi wg gustu :)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 07-07-10| Czytano: 40965 razy |komentarz [0]
Tort Malakoff komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz